2018-09-04
為咗令假期有個美好嘅句號,同朋友去咗食慢煮工房。餐廳要上一層樓梯,但由地面開始已經有好多影相位,鐘意呃like嘅我係門口已經開始影相。一上到去就見到一堆夾band嘅樂器,如果真係有隊band係到就好啦!餐廳入面好多裝飾,感覺到店主超有心記去裝飾鋪頭。我同我朋友兩個人但店員帶咗我哋去有3張櫈嘅枱,剩一張嚟擺袋,唔洗攬住個袋食飯,坐得好舒服。坐低已經留意到每個人都分配咗一份刀叉,刀嘅造型係小菜刀,超級搞鬼。我哋嗌咗威靈頓牛柳、軟心拉芝士條、龍蝦汁香蒜大蝦意粉、三重蝦薄餅同埋荔枝接骨木梳打。之前睇《鋒味》果陣已經好想試下威靈頓牛柳($188),今次終於有機會試到,賣相超級靚,又影咗一輪先食。同節目一樣好細心,已經切好咗,熱辣辣脆卜卜嘅酥皮包住蘑菇碎同大大舊嘅牛柳,牛柳雖然大塊但一啲都唔韌,咬落去啖啖肉仲有好香嘅蘑菇。軟心拉芝士條(6條) ($38)真係拉到好長嘅絲🧀,上枱果陣係暖嘅,如果可以熱啲就更加好。三重蝦薄餅($88)係熱辣辣咁上枱嘅,啲料超多超豐富🤤。我哋急不及待拎起各自嘅小菜刀切pizza,每一塊pizza上面都有彈牙嘅大蝦,大家唔洗爭,再加埋香氣滿分密密麻麻嘅櫻花蝦,仲有半溶嘅芝
三重蝦薄餅($88)係熱辣辣咁上枱嘅,啲料超多超豐富🤤。我哋急不及待拎起各自嘅小菜刀切pizza,每一塊pizza上面都有彈牙嘅大蝦,大家唔洗爭,再加埋香氣滿分密密麻麻嘅櫻花蝦,仲有半溶嘅芝士鋪滿面,連平時唔太好pizza嘅我都忍唔住食咗3件。
龍蝦汁香蒜大蝦意粉,扁意粉相對意粉更加吸味,再加埋濃濃既龍蝦同忌廉煮埋既醬,仲附送兩隻大蝦,啖啖都充滿鮮味!
荔枝接骨木梳打啱啱好可以中和食緊嘅油膩食物,之前飲過接骨木汁覺得唔錯,估唔到加埋荔枝梳打更加清新,而且唔會太死甜,滿足到我嘅飲汽水但又怕太甜嘅心😋。
慢煮甘花時間
但都係每人洗左$200到