2009-05-03
2-5-2009食完草, 想食點甜0野, 避開一眾咖啡店及茶餐廳, 0黎到 Cepage 對面呢間 yoghurt 店. 揀了 Green tea yoghurt with frosties (regular $28)... 同中環0個兩間一樣, 質地好似雪糕, 不過可能因為呢度的綠茶味有點「假」, 原味 yoghurt 的酸味較搶, 奶味又唔及自己喜歡的 Urban Eatery (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1940700) 濃, 第一次食綠茶味 yoghurt 感覺麻麻0地. Frosties 即係「家樂氏香甜粟米片」, 好耐無食過喇! 朋友食 Plain yoghurt with grated chocolate (regular $28), 原味果然比綠茶味好得多, 不過唔係好明點解朋友會揀「刨」出來的朱古力做 topping. 星期六的 8:xx pm 原來勁多人, 小店塞滿一家大細又不斷有人出出入入, 好在都「攝」到門口「bar 位」唔使「立食」.$28 一杯, 可以
$28 一杯, 可以一試的, 始終灣仔無同類選擇...