2007-10-27 45 瀏覽
我阿媽一向都唔鍾意出街食飯, 但今次佢主動叫我帶佢黎呢間野試. 因為佢坐巴士經過時, 深深被佢既"紫砂"同埋裝修所吸引. 不過我亦有咁既同感.呢度交通亦非常之唔方便, 坐地鐵, 深水埗又唔係, 太子又唔係, 巴士線又唔係特別多, 又係一個黑漆漆既舊區. 以咁既條件, 照計食客都係附近既居民. 但係呢間野價錢又唔係十分平, 照計單靠附近居民應該做唔住, 因為相信附近居民的能力都唔會太高. 以咁既條件, 呢度既食客算係出奇地多. 永遠維持八成滿. 相信佢一定有佢優勝之處.呢度啲枱都算幾大張, 坐得好舒服, 又有電視睇, 要追電視劇都得. 舖既裝修有啲古色古香既感覺. 店既一旁放左好多紫砂煲, 而店既食品絕大部份都係以呢啲紫砂煲黎煮. 所以我保呢間野其實係一間做紫砂煲既公司所經營, 佢想做既並非飲食業, 目的只係等大家試過用紫砂煲煮既野會買番一兩個. 或者我地都食慣味濃既野, 我地總係覺得食物冇乜味, 不過份量好夠, $240.我地一行三人, 叫左滑雞大鱔煲仔飯- 雞同大鱔好滑, 飯冇飯焦陳皮梅子炆鴨- 冇陳皮味, 鴨有鴨味, 好乾, 只有沾有梅子醬既鴨件先有梅子味豆腐鯪魚球生菜煲- 鯪魚球

我地一行三人, 叫左
滑雞大鱔煲仔飯- 雞同大鱔好滑, 飯冇飯焦
豆腐鯪魚球生菜煲- 鯪魚球冇魚味, 應該係雪藏
香芋南瓜魚腩煲- 芋頭好粉, 但係唔夠香, 魚腩都冇魚味

好難明點解呢間野會有咁多客.

但係經過完廚房, 我諗我明白個中既道理. 因為我發現整個廚房只有紫砂煲, 煲湯係佢, 煲飯係佢, 炆燉煮係佢, 相信炒都係佢. 因為看過所有食客, 全都係一煲二煲. 亦因為咁, 成個廚房都毫無油煙, 非常乾淨.無可能唔估佢係為左賣煲.

之後再同屋企人研究, 我地對之前既食物有重新既評價.

我地一行三人, 叫左
滑雞大鱔煲仔飯- 飯夠乾, 無油, 亦可能因為咁, 形成唔到飯焦.
陳皮梅子炆鴨- 鴨最了正常既皮外, 沒有丁點肥膏, 亦因為咁, 所以鴨肉變得鞋.
豆腐鯪魚球生菜煲- 呢個煲有少少湯水, 但湯水都係好清, 油都冇滴
香芋南瓜魚腩煲- 魚腩冇爆過, 連煎都冇煎過, 所以唔夠香. 而且只落好少椰汁, 所以要食到煲底先食到香芋既香.

之後我地就明白左呢間野既生存之道是"健康". 因為同區附近都係茶餐廳, 大排檔, 西餐廳, 要食到咁健康既野只有呢度. 不過要消費得起應該只有港灣豪庭果邊啲人先有可能餐餐黎開飯. 因為對於無飯家庭, 最緊要健康.

飯後仲有甜品送, 係腐竹雞蛋薏米糖水, 我媽就最鍾意, 因為唔係太甜, 但好好味, 又煲得靚.