2018-11-05
馬鞍山商場林立,食肆多到眼都花,新港城入面想食咩都有,每次經過都見到呢間莆田超級多人排隊,今日決定都試一試個究竟!以前我記得呢度好興蟶子,而家就推廣緊最近好興的紅菇,聽講係新興的健康食材~蝦苗拌頭水紫菜好有特色的一個菜式, 主要用薄切的青瓜圍圈包住水紫菜,好巧師傅心機同功力,口感都幾爽,咸咸地,用作前菜開胃的確一流呀~甫田滷麵唔似一般的湯麵,湯汁比較”結”,可以先夾麵條,再用湯匙倒湯,我比較鐘意連湯飲埋,因為湯頭比較濃厚,飲起上來會有一種難以形容的滿足感~百秒黃花魚睇個名應該係用指定時間先可以蒸到既黃花魚~咁多樣菜式,我最鐘意亦都最正應該就係條黃花魚,魚肉好嫩滑,而且魚味完全滲透入去個汁入面,我每食一啖魚肉,都必定會配一啖魚汁,滿足感爆燈呀!總括都好滿意呢一餐,幾乎每一碟都係師傳的心機,真係好耐都未試過咁滿足的一餐!
蝦苗拌頭水紫菜
甫田滷麵