餐廳: 三德素食館 (僑冠大廈)
資訊:

2019-09-14 954 瀏覽
傳統初一、十五就會好多人選擇食素。雖然平時的我比較少食素,今次食素飯局我都參與其中。侍應姐姐可能對我地年輕一輩食素感到好奇,就介紹下餐廳背景及招牌菜。由於八月十五中秋傳統做節,前一晚的三德素,全場爆滿。餐牌望落顏色鮮豔,賞心悅目而且款式又多。率先叫左齋滷味拼盤 有素叉燒、雞卷、雞粒、燒鵝、蠔油齋、酸齋、咖哩齋!平時唔覺原來款式甘多,而且真的是每款口感、味道都各有不同,最意外的是咖哩齋煙韌好好味。沙嗲素串燒 共6串,外貌顏色同泰式串燒真可以假亂真。食落質感應是豆類製品,但沙嗲醬汁調味惹味不錯。五柳仙班 原來就係我平時最愛炸芋頭魚。食落芋泥質感綿滑,沾甜酸汁更解膩。潮式香煎素蠔餅 口感像薄撑, 海苔調味令鹹鮮味更突出,想不到真有食蠔仔的味道。肉鬆蠔仔泡飯 叫了一人份量, 上碟時份量大到都嚇呆。素紫菜魚肉、菜心、湯泡飯味道不錯。拿破崙香芒卷 共5大件。食落羅白絲口感外脆內軟,芒果果酸酸甜甜外,素蝦仁及素肉都做得非常紮實,好有驚喜。最後食到飽飽仲有綠豆粥糖水送,足料唔太甜。

由於八月十五中秋傳統做節,前一晚的三德素,全場爆滿。

餐牌望落顏色鮮豔,賞心悅目而且款式又多。

率先叫左齋滷味拼盤

沙嗲素串燒
共6串,外貌顏色同泰式串燒真可以假亂真。
食落質感應是豆類製品,但沙嗲醬汁調味惹味不錯。

五柳仙班
原來就係我平時最愛炸芋頭魚。

食落芋泥質感綿滑,沾甜酸汁更解膩。

潮式香煎素蠔餅

肉鬆蠔仔泡飯
叫了一人份量, 上碟時份量大到都嚇呆。
素紫菜魚肉、菜心、湯泡飯味道不錯。

拿破崙香芒卷
共5大件。

最後食到飽飽仲有綠豆粥糖水送,足料唔太甜。
2019-09-12
  • 素沙嗲雞串