2014-07-10 930 瀏覽
相信唔係好多人會聽過上環有間食店叫「Common Grounds」,不過如果我話呢間餐廳咪就係座落於賣手造曲奇賣到街知巷聞的「Jenny’s Bakery」同一條街,即永和街囉,大家可能會有點印象。其實永和街向來都只是一條賣文具、果汁、午餐飯盒的小巷,平日人流唔算多,不過近日和食友閒蕩,發現這裡竟然開咗間頗優閑的小餐廳,決定一試。原來這小店座位只有約 20 餘個,而且裝潢很隨意,黑色餐桌、湖水藍椅子、小肥貓卡通掛畫,配埋牆角黑白燈罩落地燈,整個感覺都幾溫馨。先研究一吓餐牌,據店員講,原來每晚的菜式都會因應當日的食材而有所改動的,不過由於餐廳始終是間小店,人手不多,所以套餐選擇唔算豐富。就以這晚為例,只得六款揀,價錢由 $118 至 $158 不等,但已包括餐湯、沙律、主菜、甜品和精品咖啡或茶,怎說也算是親民價啊!其實《室雅何需大、花香不在多》,只要食物真材實料,好味道,顧客自然會天天報到。率先上桌的頭盤蟹籽田園沙律,其實食味都算唔錯,尤其是面頭的蟹籽,唔單止分量十足,而且還透著紅亮的色澤、粒粒飽滿,爽脆可口,只可惜下層的沙律菜唔夠新鮮,縱使落咗不少香草、油醋等伴吃,食落始終欠了應有的
率先上桌的頭盤蟹籽田園沙律,其實食味都算唔錯,尤其是面頭的蟹籽,唔單止分量十足,而且還透著紅亮的色澤、粒粒飽滿,爽脆可口,只可惜下層的沙律菜唔夠新鮮,縱使落咗不少香草、油醋等伴吃,食落始終欠了應有的 fresh 感覺。
至於是日餐湯,鮮茄薯仔忌廉湯,質感較為稀薄,食友就嫌佢唔夠濃稠,不過我反而幾 buy。其實筆者對酸味濃郁的番茄忌廉湯,向來興趣都不大,幸好這客湯喝起來酸甜度頗適中,而且忌廉分量唔多,感覺無咁膩滯。
主菜方面,點了這客蟹籽忌廉龍脷柳海鮮卷 ($138),初端上檯時,大家都不禁發出讚嘆之聲,嘩,怎麼把魚塊捲成圈狀,而且擺放得這般有心思呀!細看食材,除了主角龍脷柳外,原來碟上還放了不少魷魚、蝦隻、青口、蜆肉和蟹籽,再伴以沙律菜和忌廉汁,分量簡直驚人,如果是一個女孩子單拖來的話,相信會有點吃力。
至於味道方面,其實件龍脷柳啖啖肉,沒有碎骨,品嚐起來頗為方便,而且可能是伴上了大量忌廉汁的關係,令魚肉吃起來口感都幾嫩滑,只是略嫌魚鮮味唔夠突出。配料方面,甚喜愛幾粒零星散落的魷魚,頗有嚼口;當然以急凍貨式來說,鮮味自然一般。
另一客蜜糖芥末燒豬手 ($143) 亦頗有驚喜,隻豬手肉厚脂肪多,醃好後用水煮熟,再塗上一層蜜糖芥末烤香,逼出油分,難怪吃起來外皮脆卜卜,入口香而不膩,而內裡則肉質幼滑,肉汁豐盈,再以混入了火腿粒的酸椰菜伴吃,去膩開胃。如果可以一邊睇波一邊吃,加一杯冰凍啤酒 fresh 一吓,就更  perfect 喇。
也試了食友點的紅酒汁燴牛肋條 ($143),牛肋條燒至微焦,入口散發著微微肉香,食味算唔錯,但筆者就嫌佢口感偏嚡,不過餐後食友竟然說牛肋條肉質幾腍滑,看來大家所試的部位唔同,而且我只是嚐了一小口,還是留待食友品評好了。
甜品檸檬奶凍,質感雖然唔算特滑,但入口散發著淡淡檸檬的酸香,食味本來不俗,只是筆者向來對奶製品興趣不濃,所以還是點到即止。
飲品方面,其餐牌全都是以 mocha、latte 為主,actually not my cup of tea,不過見店員極力推介 Crispy Chocolate,儘管一試。講真,杯熱朱古力對我來說,實在是過於甜膩了,幸好杯面那個心形拉花圖案,討人喜愛,令人心花怒放。
這兩杯是食友點的 latte,每一杯都伴著個精緻的拉花圖案,真教人喜出望外。
原來店裡有下午茶餐供應,如果想找個地方坐低叉叉電的話,這裡都可以是 Starbucks,Pacific Coffee 以外的另一選擇。
2014-07-08