💛今日搵食黎到銅鑼灣,仲未去到日本,唯有搵間串燒解下鄉愁啦😋今次搵到嘅「炭火地雞」係一間備長炭串燒專門店,位於登龍街,地鐵站行去都係10分鐘內都幾就腳架店內裝修好有日本居酒屋風格,約埋三五知己去就岩哂啦,家下日本生啤Sapporo仲做緊買一送一🍻一黎到枱面會有一個正方形的石盤,上面有唔同串燒調味料:七味粉、黃芥末、柚子胡椒、檸檬、青檸,好專業咁😆😆叫得炭火地雞,唔同雞嘅部位佢都有,難得黎到梗係試下佢d雞先啦😆➡️”雞爽肉”燒到岩岩好,咬落真係幾爽同幾有雞味,不過最突出真係炭火味,真係用咗備長炭無花無假😝➡️”熟成雞腿肉”就外皮香脆啖啖肉,可能係熟成嘅關係油香好重,加埋炭火味真係幾特別👍🏻➡️”雞肝醬多士”,多士好脆,雞肝醬好滑,味道甘香,雞味好濃又唔會好油膩,可以一試➡️”免治雞肉棒” 雞肉棒燒到岩岩好,咬落有肉汁,加埋小小雞軟骨係入面口感唔錯,加再埋隻雞蛋同醬汁,口感更滑又惹味😍除咗雞,其他佢豬牛海鮮都應有盡有,選擇都幾多架我地除咗雞就仲叫咗➡️”牛舌” 咬落彈牙又唔煙韌,不過我地都係鍾意厚切如果可以再厚d就好啦😜➡️”鹽燒和牛崩沙腩”,崩沙腩脂肪比例較多,鹽燒汁都好惹味,中間加左秋葵,食落無咁

熟成雞腿肉

雞肝醬多士

免治雞肉棒

除咗雞,其他佢豬牛海鮮都應有盡有,選擇都幾多架
牛舌

➡️”鹽燒和牛崩沙腩”,崩沙腩脂肪比例較多,鹽燒汁都好惹味,中間加左秋葵,食落無咁油膩😎
A4鹽燒和牛崩沙腩

➡️”豚五花腩鵪鶉蛋”,五花腩包住鵪鶉蛋上面加上蛋黃醬同柴魚,見到都食指大動,夠哂邪惡😂
豚五花腩鵪鶉蛋

➡️”炭燒白鱔”,白鱔燒到岩岩好,完全唔老,咬落去好滑仲好鮮味,加上燒汁非常惹味,值得一試👍🏻

最後我地仲叫咗個➡️”親子丼”,份量唔算多,但係好足料,雞肉好滑仲配埋個雞湯,味道相當唔錯😋😭
親子丼

🔸雞爽肉 ($42)
🔹熟成雞腿肉 ($45)
🔸雞肝醬多士 ($48)
🔹免治雞肉棒 ($38)
🔸牛舌 ($58)
🔹A4鹽燒和牛崩沙腩 ($68)
🔸豚五花腩鵪鶉蛋 ($38)
🔹炭燒白鱔($68)
🔸親子丼 ($58)
🔹日本生啤 ($48 買一送一)

🔴炭火地雞 - 地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
25/F, Circle Tower, 28 Tang Lung Street, Causeway Bay
2022-06-07
熟成雞腿肉