2018-06-17 52 瀏覽
今日同朋友去左太子花園街行下,行完就搵左呢間好近地鐵站既拉麵店食下午茶。店舖裝修得好有日本拉麵小店既感覺,除左有大枱,亦有一格格單人座位,有日本風味。店舖採用用平板電腦電子落單,好方便亦更環保。可以自己選擇麵既軟硬度丶調味濃淡度同配料既多少,好方便。呢度只有四款拉麵選擇,分別有豚骨湯既魂拉麵 ; 加左蕃茄汁同辣汁既火魂拉麵 ; 加左墨魚汁既太極拉麵同要六點後先供應既青龍拉麵。我自己就揀左最普通既魂拉麵。豚骨湯底好香濃,亦唔會太鹹,配合粗身嘅拉麵同大大塊好入味既叉燒,食到既係好傳統,好正宗既日本拉麵味道。而朋友就叫咗太極拉麵。湯底一半加上墨魚汁,造成黑白太極兩邊。除咗呢樣,叉燒上面仲有非常鮮味既蟹膏同矜貴既金箔。加左墨魚汁同蟹膏嘅湯底飲落去更有層次感。有冇留意到我哋除咗拉麵本身入面有嘅半隻玉子之外,我哋每人再加左一份玉子。因為我同朋友都好鍾意食蛋,知道呢度全面採用日本進口雞蛋,就決定追加。果然冇令我地失望,日本蛋幾時都係咁好食。蛋白好嫩滑,蛋黃就半熟,有溏心效果,味道好濃郁,配合埋湯底真係正。飲品方面我哋都揀咗童年回憶嘅波子汽水,朋友要左原味,自己要左士多啤梨味。始終都係原味比較好,士多

我自己就揀左最普通既魂拉麵。
食到既係好傳統,好正宗既日本拉麵味道。

而朋友就叫咗太極拉麵。

飲品方面我哋都揀咗童年回憶嘅波子汽水,朋友要左原味,自己要左士多啤梨味。始終都係原味比較好,士多啤梨味有啲過甜,但味道都可以接受,唔會係好假嗰種藥水味。

傳統味道既魂拉麵同創意既太極拉麵各有特色。值得一讚嘅係店內伯伯好友善,笑容親切,睇到佢對工作充滿熱誠。