Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²)

6天前 0 瀏覽
裕民坊三樓除了有舒適的空中花園外,周邊匯集各國高質貼地的餐廳,每次來都俾到我驚喜。今次發拓到依間cafe,餐廳人氣十足,環境舒適。有著cafe親民級價錢,酒店級水準的美味,的確抵食。套餐有好多選擇,樣樣吸引,三心兩意下,最終揀了二人套餐,亦相當滿意。龍蝦意大利飯出色一定要食。精選二人套餐 $458南瓜湯濃湯入口綿密,味道香甜。煙三文魚凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆,有芝士粉、火腿碎和凱撒醬汁,酸酸鹹鹹勾起食慾,配埋軟滑的煙三文魚薄片,簡單好味。龍蝦汁波士頓龍蝦意大利飯龍蝦半隻肉確實唔多,肉質爽口彈牙。而個飯龍蝦汁味道濃郁,滲透每粒飯粒,即使飯粒口感軟淋唔係煙韌,已經不再重要,能把咸鮮味發揮到極致,有種被掉進海裡滿滿都是龍蝦游走的感覺,啖啖滋味幸福到呢。呢道菜本身主角係龍蝦,但就被意大利飯搶左焦,龍蝦情何以堪,真心覺得個飯好食。炭燒澳洲肉眼牛扒肉眼扒大塊且厚身,牛味濃口感軟嫩,七成熟切開色澤粉嫩有肉汁,炭燒過咩唔太覺,焦香味落空,有股衝動想叫佢燒下。媽媽持刀話OK好食,就此作罷。配紅酒燒汁惹味,仲有香甜的車厘茄,爽脆的露筍等配菜,整體唔錯。紐約芝士蛋糕蛋糕口感細膩幼滑,芝味濃郁食完又唔會好膩,作
精選二人套餐 $458

南瓜湯
濃湯入口綿密,味道香甜。
紐約芝士蛋糕
蛋糕口感細膩幼滑,芝味濃郁食完又唔會好膩,作為是日蛋糕,交足功課,有始布終,劃上完美句號!
芒果沙冰 +$26
夏日飲最正,冰凍又涼快,以新鮮芒果取汁,啖啖充滿果香,甜度有點重手,下次揀番少甜為妙。
芒果沙冰
檸檬水
檸檬片四塊,切得勁薄得2mm,刀功勁好,味道唔會好甜,正常發揮。
2024-09-09
芒果沙冰