2014-10-04
今日再次尼到cupping room,係上環麥當勞中飲下由今年咖啡大師冠軍咖啡。尼到舖頭見到世界咖啡大師亞軍老闆,香港咖啡大師冠軍同finalist 3位咖啡師坐陣。不過,我唔係尼睇名星既,都要咖啡好飲先得。巴拿瑪既cold brew咖啡這種cold brew咖啡不像手沖咁清晰,聞落有好香既提子乾紅酒香味,飲落無咩酸味,但係有好濃郁既紅酒同提子味道,最後有點nutty既finishing 。非常有趣的一種味道,佢既濃郁味道同豐富既口感令我要對cold brew重新定義。Ethiopia yirgacheffe Aricha 手沖對比起cold brew,手沖既感覺就相對無咁滿意。可以水粉比例既關係,咖啡相對稀,比茶可能仲稀。香味較弱,有少少nutty既香味。酸味有少少berry但係因為稀了 wine like acidity 同 jelly sweetness 都飲唔出。咖啡整體很不錯,員工也好像做得很開心的樣子。希望cupping room繼續為咖啡界培育咖啡人才!
巴拿瑪既cold brew咖啡