2023-07-07
今日我去咗一間叫「食得喜」嘅大排檔,佢哋嘅菜色真係好多好豐富,我就嗌咗椒鹽鮮魷、腐乳通菜、胡椒豬肚湯、黃金蝦同埋蠔餅。我嚟到依到同大家分享下我嘅食評啦!椒鹽鮮魷先黎,佢個鮮魷好新鮮,好夠咬勁,而且啲椒鹽味都好啱,好好食。加埋啲青檸薄荷汁,食落清爽解膩嘅感覺更加出色。總括黎講,呢道椒鹽鮮魷真係好推薦架啦!腐乳通菜就煮得好入味,啲通菜爽脆好好食,再加埋啲腐乳更加香濃美味。不過可能啲腐乳味啲人唔鍾意,要適應下先啦。胡椒豬肚湯就好清香,豬肚煮得好腍,再加啲胡椒調味,味道更加豐富。如果你鍾意飲湯嘅話,不妨試下呢道胡椒豬肚湯。黃金蝦就好鮮甜,油炸嘅外皮酥脆,好啱啲黃金嘅名字。不過如果你唔鍾意油炸嘅嘢,可能會感覺啱啱好啱啱好油咁。最後就係蠔餅啦,個蠔肉好新鮮,餅皮煎得好酥脆,係一個好好食嘅小食。如果你黎到呢間大排檔嘅話,不妨嚟一份蠔餅當作點心啦。總括黎講,「食得喜」嘅菜色好豐富,味道都幾好,如果你鍾意大排檔嘅風格嘅話,一定要試下呢間店啦。不過要留意啲價錢有啲貴,建議大家可以多嗌啲菜一齊分享,咁樣就可以試多啲美食啦。