餐廳: 小曼谷海鮮燒烤屋
資訊:

2021-05-22 306 瀏覽
嚟到九龍城,食泰國菜係首選,而呢間就對住大街,又多顧客已經在店內,所以好有信心揀呢間。餐牌上嘅食物價錢都算合理,見到其他枱食物份量都好足,已經開心咗。首先就叫咗海鮮孖寶,牛油蒜蓉燒大蟶子3隻+鹽燒鮑魚2隻,共$228,味道同表面睇兩款都係鹹魚仔蒜蓉蔥花先蒸後燒海鮮,所以有啲啲失望,味道都ok嘅,感覺偏貴咗少少。冬蔭公鮮蝦雲吞(5粒)湯,辣味大眾化,用熱窩上,唔會變涼,所以好好味。串燒牛肉已經係趁熱即食,都偏硬,沙爹醬合格,冇驚喜。最後,泰式鐵板蠔餅真係將一餐原本普普通通嘅泰國餐提升咗幾級。首先由服務員離遠行嚟送上枱已經聽到鐵板嘅喳喳聲,跟著慢慢聞到香味,放上枱就見到係炸到好鬆化係蠔餅,而且唔係平時食嘅好多粉嘅旦漿,我個人認為佢可能冇加粉,入口鬆化,旦味濃,蠔仔份量又多,最有驚喜係用芽菜墊底非常出色,原本上枱時仲係生嘅芽菜,一路食一唔被鐵板加熱,芽菜水份開始熱,令到蠔餅保持熱嘅溫度,又唔會俾鐵板煎燶,到芽菜開始軟身,吸收咗蠔餅嘅味道,食埋芽菜令口腔變得清新同冇咁熱氣,真係完美。

鹽燒鮑魚

冬蔭公鮮蝦雲吞湯

串燒牛肉已經係趁熱即食,都偏硬,沙爹醬合格,冇驚喜。
串燒牛肉

泰式鐵板蠔餅