2022-07-18
係維園游完水之後,時間已經係2:30,中午都未食,真係覺得好肚餓,🤤朋友話差唔多10年冇去過大坑,想睇下大坑有冇變到,離開維園游泳池後我地沿銅鑼灣道一路行入去,中途經過浣沙街,再慢慢行入啲內街,見到一間茶記個名叫做源品,係食車仔麵既。🤔一開頭入去既時候係冇咩人既,之後慢慢越黎越多人,一入去餐廳老細都好殷勤咁招待我地,落完單仲同我地講唔該哂,我去過咁多間餐廳冇一間係會咁有禮貌,所以呢間餐廳既職員既服務態度真係要一讚。服務態度好,食野都食得開心啲。環境方面,佢係一般車仔麵既格局,地下大致都乾淨既,無咩垃圾,不過間餐廳比較細,坐位比較迫,如果大返小小會坐得舒服啲。至於食物方面,友人叫佐車仔麵套餐 ($46),先講啖湯先,飲第一啖覺得有少少辣味又有少少甜味,一碗麵有三餸,朋人叫佐豬紅,魷魚同埋蘿蔔。魷魚食落好新鮮,亦有濃濃既咖哩味。至於蘿蔔呢就好鮮甜,豬紅有好多舊,食完一定好夠飽。至於我呢,我就叫佐奶油多士($18),上碟時佢係切開佐4塊,件多士整得好脆,配上濃濃既煉奶,食完真係好想整多一碟。我地兩個都叫佐凍檸茶,杯凍檸檬茶既味道係岩岩好既,唔會話太甜太酸。我覺得同出面既質素差唔多。