2022-08-02 45 瀏覽
我想推介一啲平時唔多人推介嘅小食,加上成班麻甩佬食飯一定離吾開酒精🍻🍻以下3樣都係飲酒時會配搭嘅小食1. 鱈魚乾我覺得係一種自成一格的風味和佢口感細緻紮實,香脆又可口‼️2.日本毛豆係日本人最常食亦係相當熱愛嘅食材,你唔好以為佢係一種好普通嘅嘢呀,佢擁有豐富蛋白質、多種維生素⭕️冰冰涼涼的口感絕對是夏日下酒菜3.漬物——喺日本都係冇規定係用啲咩食材,通常都係一款蔬菜嘅今次食嘅漬物係小黃瓜,脆脆爽口的,鹽分更帶出黃瓜的清甜除咗小食我仲想分享我最鍾意食嘅大拖羅,佢嘅做法用咗炙燒,焦香中散發着一點海洋的氣味,入口後溶化,為魚件添上煙燻滋味,同時帶來外熟內生嘅口感👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻