2021-04-20 437 瀏覽
又接近媽咪生日的日子,近年習慣了除了舉家吃飯慶祝之前,我自己都會帶她去吃頓更好的,等她更開心!今年我帶她去了在Cubus的鮨金,主打Omakase。餐廳氣氛不錯,環境很大,裝修幾靚,今次坐吧枱!我點了menu入面的「彩霞」,有24道菜,好似幾吸引!全程見到司傅製作過程好用心!頭盤仔好精緻!蟹肉豆腐、山椒白飯魚同檸檬魷魚菠菜!幾鐘意山椒白飯魚,有種好香的椒麻味,特別!蟹肉茶碗蒸好鮮甜,又滑!長井蠔今晚呢隻蠔真的不得了!來自長崎縣的長井蠔,大隻過我手掌,配上黑魚子醬,口感扁爽,味道不會很濃,清甜味,鮮!石垣鯛原來是最近好hit食的花金鼓!加酸汁食幾醒胃!司傅話食之前可以加上紫蘇花!魚肉爽身!深海池魚腩口感同樣清爽,帶微微油脂!好開心有龍蝦刺身,好適合夏天!食得出好新鮮,超級爽口!畫龍點晴之處是加上竹炭鹽,令味道更提升!白象拔蚌刺身好爽口清甜!燒物有拖羅魚骹,好驚喜呀!未試過燒的拖羅,好香,油脂非常豐腴!鹽水海膽杯見到已經雙眼發光!杯裡面滿滿鮮甜的海膽,口腔受到鮮味衝擊,還有三文魚子,生色不少,完全值回票價!印象中未試過生螢光魷魚,好特別,帶點咸鮮味,微煙韌的口感!燒油甘魚腩加七彩芝麻肥美!
今年我帶她去了在Cubus的鮨金,主打Omakase。
餐廳氣氛不錯,環境很大,裝修幾靚,今次坐吧枱!
我點了menu入面的「彩霞」,有24道菜,好似幾吸引!
全程見到司傅製作過程好用心!
頭盤仔好精緻!
蟹肉豆腐、山椒白飯魚同檸檬魷魚菠菜!
幾鐘意山椒白飯魚,有種好香的椒麻味,特別!

蟹肉茶碗蒸
好鮮甜,又滑!

長井蠔

石垣鯛
原來是最近好hit食的花金鼓!
加酸汁食幾醒胃!司傅話食之前可以加上紫蘇花!魚肉爽身!

深海池魚腩
口感同樣清爽,帶微微油脂!

好開心有龍蝦刺身,好適合夏天!
食得出好新鮮,超級爽口!

畫龍點晴之處是加上竹炭鹽,令味道更提升!
白象拔蚌刺身好爽口清甜!

燒物有拖羅魚骹,好驚喜呀!
未試過燒的拖羅,好香,油脂非常豐腴!

鹽水海膽杯

印象中未試過生螢光魷魚,好特別,帶點咸鮮味,微煙韌的口感!
燒油甘魚腩加七彩芝麻肥美!
真名鰹,大概就是我們叫的鯧魚,口感有點像吞拿魚腩,加柚子胡椒汁好夾!
拖羅都好出色,加金萡好高貴呀,入口溶化了,我都溶化了!

燒白貝好鮮!

這晚的壽司有針魚、金目鯛、銀鱈魚、吞拿魚醬油漬等,最愛金目鯛,魚味濃,針魚都好特別,滑嘟嘟,好「打意」!

魚湯好甜呀!
價錢同質素絕對成比,不會失望,食物都好有驚喜,司傳又幾好傾,開心!
2021-04-16
慶祝紀念