2024-05-29
最近同朋友去一間西餐用餐, 覺得真係好唔錯呢!呢間餐廳位於尖沙咀, 叫「Amitie Kitchen」環境寬敞,裝潢簡約, 充滿咗歐陸風味。走入去,迎面而來嘅係一股濃郁蒜香, 真係會勾起食慾呀。首先上桌嘅就係法國藍青口配蒜蓉包。青口肥厚多汁,每個都好大隻,彈牙爽口。沾埋濃郁香濃嘅特製醬汁,鮮甜滑膩。至於蒜蓉包,外層酥脆,內裡軟綿,係最佳dipping物料。緊接著就係慢煮法國鵪鶉伴肉桂甘栗意大利飯。鵪鶉肉質軟嫩, 加埋佢嘅鮮美汁液, 配搭意大利飯就更出色,每粒米都煮得恰到好處,飽滿彈牙,而且飯底吸收咗所有鵪鶉汁,更添豐富滋味。上頭灑有香濃甜美嘅肉桂甘栗,增添咗份滋味。當然, 主菜之外亦有隨食物附上嘅餐包。每款都好獨特, 誠意十足呢! 餐包外皮焗得酥脆金黃, 切開後裡面又軟又白 配埋牛油香氣,實在係啖啖俱佳。