2023-10-19
早已聽聞於中環交易廣場內有做得相當唔錯既中菜,「紫玉蘭」正好係其中一間,聽到店名已能感覺到其優雅。裝備亦富典雅氣派,很適合三五知己聊天、亦適合商務聚餐。先來既係玉蘭三小碟,「蔥油雨花紅蜇頭」,紅蜇頭質感爽身,有點嚼勁,吃後倍感開胃; 「腐皮轉頭」則有多重口感; 「醋油田七苗」既菜葉翠綠,有沙律既感覺非常期待嘅係「脆煎灌湯小籠包」,向來都喜歡食呢種包點,經過脆煎後就更香口,鐵板更有保溫效果,肉汁滿滿既保留到。喝一碗暖身既湯羹「宋嫂魚羹」,湯中有魚肉、香菇、芫茜等等,味道上相當調和。「北京蔥爆炒鮮牛肉」係牛肉x叉子燒餅既合奏曲,牛肉鮮嫰不鞋口,叉子燒餅稍為有點脆身「龍蝦球麻婆豆腐」係相當惹味既一道菜式,菜式中有爽口既龍蝦肉,個人認為更為重點既係吸滿湯汁既甜品係相當有嚼勁既「香格里拉桂花拉糕」,入口有陣陣桂香既香氣,為盛宴作出一個溫柔既句點。