2022-07-07
홍콩 왼롱 최고의 하이난 치킨?!😍中文向下面👇🏻오늘 일직 나가야돼서 12시에 점심을 먹으려고 했다. 인터넷에서 검색하다가 집 근처에 하이난 치킨 맛집 있대😍 식당위치를 지하철역이랑 거리좀 있다. 15분 걸어서 도착함 ☀️오늘 홍콩 31도이다ㅋ ㅋ ㅋ 다행히 도착하다가 대기 필요없이 바로 자리를 잡았다 ㅎ 냉방 짱짱❄️오늘 메뉴:하이난치킨과 오리살 덮밥: 솔직히 홍콩에서 이런 부드러운 치킨 처음이다😱❤️닭고기는 엄청 촉촉하고 고기의 지방도 딱이다🤤알고보니 점주님이 농장있어서 닭을 직접 키웠대요 😍😍김국: 김국을 닭의 뼈과 6시간이상 끓어서 엄청 시워해요!!!🤤🥰元朗家庭式經營超高質海南雞😍❤️❤️❤️今日要提早出門口,上網叫到好多人講元朗有間激滑海南雞,得自己一個諗住試下,點知真係超驚喜😱😱😱12點入座,12點15餐廳已經坐滿😂老實本身唔係好高期望,不過一上碗餐湯已經打動我🙈紫菜湯:碗湯上枱就見到碗邊有少少要好用心先睇到既黃油,飲落口即刻知正嘢,真係用雞殼煲!無味精😍雙拼飯(海南雞 + 加積鴨)海南雞食落口哇一聲,老實未食過咁滑既海南
오늘 메뉴:
하이난치킨과 오리살 덮밥:
김국:
元朗家庭式經營超高質海南雞😍❤️❤️❤️
紫菜湯:
雙拼飯(海南雞 + 加積鴨)
海南雞食落口哇一聲,老實未食過咁滑既海南雞🤤❤️我夠膽講,呢道好食過嗰間海南雞好出名既酒店😂真係好食!鴨肉亦唔會有陣臊味,食落口甘甘地👍🏻
瓣醬豆腐:
炸得非常香脆,沾上醬汁一流!
食完同老闆吹下水先知原來啲雞係自家農場養,唔掛得知咁好食!屠宰後即日賣,無雪無隔夜!啲雞比起其他雞養多40日,少啲皮下脂肪先做到啖啖肉!
元朗錦田買滿$300免運費送上門,唔夠就加$30運費。斬料返屋企一流!