2023-08-03
📌元朗高質鐵板燒Omakase呢間鐵板燒一直都係個人認為好適合慶祝/生日去食嘅餐廳~一向嘅鐵板燒比較多以和牛為主 呢一間特別嘅地方就係佢哋會有一個廚師發辦套餐 係可以提供多啲海鮮🦞🦀🐟啱晒我呢啲鍾意食鐵板燒同埋海鮮嘅人😆🍴前菜🍅🌽梅子漬車厘茄 白粟米配上粟米凍湯🍴賴尿蝦蒸蛋🥚以往食佢哋嘅蒸蛋都會係器皿上 今次第一次係用貝殼做器皿 然後上面再加埋賴尿蝦一齊蒸~🍴石垣貝🐚當做嘅石垣貝非常爽甜彈牙 半生熟狀態好食~🍴帶子櫻花蝦餅🦐櫻花蝦餅中間夾住新鮮嘅帶子食得出佢哋嘅櫻花蝦好新鮮 同行有一位唔鍾意食櫻花蝦嘅朋友都話好食👍🏻🍴 禾稈草燒腦天🐟腦天係吞拿魚頭頂嘅肉🤣每條吞拿魚只會有2片 係刁鑽位嚟㗎✨師傅再用禾稈草燒香腦天 成間餐廳都好香煙燻味😝因為腦天食落去比較肥美 用禾稈草嘅煙燻味平衡返腦天嘅油脂感 好正😋🍴清酒鮑魚食咗兩個比較重口味嘅菜式 師傅話用凍嘅清酒鮑魚間場 個人認為呢個選擇十分好 可以比口腔休息師傅吓 再繼續💃🏻🍴法式蠑螺🐚餐廳用咗法式嘅做法去焗 師傅非常細心 會將焗好嘅蠑螺先行處理 再放上去一同局嘅芝士薯蓉上面 等客人方便食之餘 可以先行處理螺比較苦澀嘅部份 呢個處理手法非常好~
呢間鐵板燒一直都係個人認為好適合慶祝/生日去食嘅餐廳~
🍴前菜🍅🌽
梅子漬車厘茄 白粟米配上粟米凍湯
🍴賴尿蝦蒸蛋🥚
🍴石垣貝🐚
當做嘅石垣貝非常爽甜彈牙 半生熟狀態好食~
🍴帶子櫻花蝦餅🦐
櫻花蝦餅中間夾住新鮮嘅帶子
🍴 禾稈草燒腦天🐟
腦天係吞拿魚頭頂嘅肉🤣每條吞拿魚只會有2片 係刁鑽位嚟㗎✨
🍴清酒鮑魚
食咗兩個比較重口味嘅菜式 師傅話用凍嘅清酒鮑魚間場
個人認為呢個選擇十分好 可以比口腔休息師傅吓 再繼續💃🏻
🍴法式蠑螺🐚
味道方面 佢哋嘅薯蓉非常好食😆係會食唔停口嗰種 不過師傅都提我地之後仲有好多菜式 食唔晒都唔緊要 因為份量真係好多🤣
🍴松葉蟹春卷🦀🫔
呢個都係手工菜 因為係餐廳逐一拆蟹身蟹腳去整出黎👍🏻
不過我覺得春卷皮有少少膩 雖然上面已經加咗黑醋增加層次感 但建議餐廳可以換一種比較薄新嘅春卷皮 應該會再突出到蟹肉嘅鮮甜~
🍴清酒煮蜆🦪
大蜆爽甜新鮮 清酒味好夠 好食 呢個同平時餐廳差唔多~
🍴海膽🤌🏻
師傅採用北海道生海膽去整一個海膽熱狗間場 呢個OK好食~
🍴酸菜魚湯甘鯛立鱗燒🐟
呢個係佢地嘅Signature Dish😋
上次黎濃郁 好夾師傅即場製造嘅立鱗燒~
甘鯛比較肥美 立鱗燒後脆脆啲魚鱗好正😚真係好好食🌟值得推介比大家試
🍴西澳龍蝦 蟲草花汁🦞
第一次食用蟲草花配龍蝦嚟食 師傅話因為呢個套餐菜式比較多 所以會用一個淡身嘅醬汁 等客人食得冇咁漏~
我都非常同意師傅嘅講法 如果用西式或者教重口味嘅醬汁配搭呢個龍蝦 應該會真係太漏🤓
🍴鮟鱇魚肝配饅頭🐟
師傅將鮟鱇魚肝整成醬汁🐟再等客人用炸饅頭蘸鮟鱇魚肝醬去享用 個人認為呢個創作手法非常特別 好值得大家試下🔥
🍴鹿兒島A3和牛配時菜🐮
師傅啊因為前面嘅菜式多 所以特登揀咗冇咁油膩嘅A3和牛 🥩
熟度比師傅發板 煎完係Medium Rare十分對版
和牛肉味濃郁 油香都好足夠
佢哋嘅和牛同一般嘅鐵板燒差唔多~
🍴炒飯🍚
第一次食唔用雞蛋炒出嚟嘅炒飯都有蛋味
呢度留返啲神秘感俾大家過嚟試😙
🍴益力多雪糕🍨
🍴焦糖多士
超級好食超級邪惡嘅焦糖多士
師傅會切成條狀 食落去都冇咁漏🍞
個人認為佢地創意滿分💯
好少有鐵板燒好似佢地咁樣 同一個餐玩好多煮法 用唔同方式去呈現食物 令客人唔會覺得悶 唔會下下都係齋煎 會利用鐵板嘅特質去煮 炸 燜 燒 煎唔同嘅菜式😋
每次黎都食唔同嘅菜式 令我都好驚嘆佢地嘅創意同埋設計菜式嘅心機
呢個價錢CP值高 所以好值得大家一試🫶🏻
🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌗
🥂 飲品:🌕🌕🌕🌑🌑
👩🏻🍳 環境:🌕🌕🌕🌗🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌕
✅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
💰
Omakase Set ($1400/1)
Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
📍 吟
@gin_teppanyaki.and.sake
地址:元朗安興街4號地舖
Hashtags🔎
#eatgoodwestsin_yuenlong
#eatgoodwestsin_teppanyaki
#eatgoodwestsin_seafood
#eatgoodwestsin_newterritories
FOLLOW: @eatgoodwest.sin