2023-09-24 177 瀏覽
在元朗食Omakase較為少見,  加上朋友食過推介我, 所以今晚就同閨蜜訂了呢間。我們選左<虎>版omakase$1680+10%, 呢家晚市仲有買一送一優惠, 個餐有齊前菜、刺身、壽司、和食、魚湯同埋甜品,值得一讚師傅佢好細心幫我哋準備食物, 等我地慢慢食完, 一件一件咁上首先前菜有幾款:【水雲】口感爽脆, 入口酸酸甜甜咁, 好特別【汁煮大根】蝦肉爽口, 大根煮得入味又腍【磯粒貝】日本直送的磯粒貝, 肉彈鮮甜, 爽口柔靱跟住到另一環節, 味道由淺到濃 先食「北海道生蠔」蠔算大隻肥美鮮甜, 入口細膩creamy, 令人回味【池魚他他】池魚油脂豐富, 入口質感爽脆還透着淡淡的鮮甜 【鵝肝】口感軟綿綿 【磯煮鮑魚 】師傳話鮑魚經過三日三夜炆浸而成 , 讓醬汁精華緊緊鎖在鮑魚內, 味甜帶海鮮香。入口質感彈牙爽口, 好正好滿足【松葉蟹肉蟹膏】蟹膏蟹肉帶出左兩種唔同口感, 蟹肉絲清爽鮮嫩、蟹膏既稠密濃厚, 蟹味好出, 配上紫菜包住食口感層次豐富之後清一清味蕾, 漬物有脆口的黃蘿蔔;爽口無渣的牛蒡條;爽脆微酸的蕎頭, 各具特色終於到壽司拼盤:【北海道帶子】色澤亮白, 肉厚肥美,
在元朗食Omakase較為少見,  加上朋友食過推介我, 所以今晚就同閨蜜訂了呢間。我們選左<虎>版omakase$1680+10%, 呢家晚市仲有買一送一優惠, 個餐有齊前菜、刺身壽司、和食、魚湯同埋甜品,值得一讚師傅佢好細心幫我哋準備食物, 等我地慢慢食完, 一件一件咁上
首先前菜有幾款:
【水雲】口感爽脆, 入口酸酸甜甜咁, 好特別
【汁煮大根】蝦肉爽口, 大根煮得入味又腍
【磯粒貝】日本直送的磯粒貝, 肉彈鮮甜, 爽口柔靱
跟住到另一環節, 味道由淺到濃
【池魚他他】池魚油脂豐富, 入口質感爽脆還透着淡淡的鮮甜
【鵝肝】口感軟綿綿
終於到壽司拼盤:
【北海道帶子】色澤亮白, 肉厚肥美, 柔軟中帶微爽, 不需任何添加, 嚐出清新鮮味
【蜜柚鯛】魚肉晶瑩剔透, 入口豐腴, 不僅沒有魚腥味, 還帶淡淡果香
【金線鯛】即係日本嘅紅衫魚,輕輕燒過後,再加少少醬油,口感結實
【鯖魚】魚油份較重, 魚味香濃
【新鮮銀鱈魚】白肉魚厚切, 爽口鮮甜, 油份相當豐富, 充滿魚油香
【牡丹蝦】蝦膏是來自蝦身配以牡丹蝦肉上, 蝦膏經燒過。最特別是牡丹蝦肉配原身既蝦膏, 好有創意, 而且味道濃郁
【北海道海膽 】入口味道濃郁, 甘甜度好高, 淡淡嘅鮮香又唔會好漏
【拖羅】富天然魚油脂的甘香, 入口即溶
【白魚仔茶碗蒸】蒸蛋控制既時間岩岩好, 蛋食落好滑溜, 配埋白魚仔唔會咁單調, 反而味道鮮甜
【赤燒黑槽魚】魚肉煎得香滑嫩口, 外皮焦香而魚肉好juicy, 配上沙律醬, 完美帶出魚嘅鮮甜味, 正
【汁煮鹿兒島黑豚】油脂分層明顯, 脂肪部分較多, 入口綿密, 食得多都唔會膩
【魚湯】味道十分濃郁, 聼師傅說這個湯需要熬製4小時!最後食埋【日本赤玉蜜瓜配白酒啫喱】, 整體很滿足!所有的材料也非常新鮮, 性價比高!值得再來
2023-09-12
3 分鐘 (堂食)