2023-09-24
在元朗食Omakase較為少見, 加上朋友食過推介我, 所以今晚就同閨蜜訂了呢間。我們選左<虎>版omakase$1680+10%, 呢家晚市仲有買一送一優惠, 個餐有齊前菜、刺身、壽司、和食、魚湯同埋甜品,值得一讚師傅佢好細心幫我哋準備食物, 等我地慢慢食完, 一件一件咁上首先前菜有幾款:【水雲】口感爽脆, 入口酸酸甜甜咁, 好特別【汁煮大根】蝦肉爽口, 大根煮得入味又腍【磯粒貝】日本直送的磯粒貝, 肉彈鮮甜, 爽口柔靱跟住到另一環節, 味道由淺到濃 先食「北海道生蠔」蠔算大隻肥美鮮甜, 入口細膩creamy, 令人回味【池魚他他】池魚油脂豐富, 入口質感爽脆還透着淡淡的鮮甜 【鵝肝】口感軟綿綿 【磯煮鮑魚 】師傳話鮑魚經過三日三夜炆浸而成 , 讓醬汁精華緊緊鎖在鮑魚內, 味甜帶海鮮香。入口質感彈牙爽口, 好正好滿足【松葉蟹肉蟹膏】蟹膏蟹肉帶出左兩種唔同口感, 蟹肉絲清爽鮮嫩、蟹膏既稠密濃厚, 蟹味好出, 配上紫菜包住食口感層次豐富之後清一清味蕾, 漬物有脆口的黃蘿蔔;爽口無渣的牛蒡條;爽脆微酸的蕎頭, 各具特色終於到壽司拼盤:【北海道帶子】色澤亮白, 肉厚肥美,
【水雲】口感爽脆, 入口酸酸甜甜咁, 好特別
【汁煮大根】蝦肉爽口, 大根煮得入味又腍
【磯粒貝】日本直送的磯粒貝, 肉彈鮮甜, 爽口柔靱
【池魚他他】池魚油脂豐富, 入口質感爽脆還透着淡淡的鮮甜
【鵝肝】口感軟綿綿
【北海道帶子】色澤亮白, 肉厚肥美, 柔軟中帶微爽, 不需任何添加, 嚐出清新鮮味
【蜜柚鯛】魚肉晶瑩剔透, 入口豐腴, 不僅沒有魚腥味, 還帶淡淡果香
【金線鯛】即係日本嘅紅衫魚,輕輕燒過後,再加少少醬油,口感結實
【鯖魚】魚油份較重, 魚味香濃
【新鮮銀鱈魚】白肉魚厚切, 爽口鮮甜, 油份相當豐富, 充滿魚油香
【牡丹蝦】蝦膏是來自蝦身配以牡丹蝦肉上, 蝦膏經燒過。最特別是牡丹蝦肉配原身既蝦膏, 好有創意, 而且味道濃郁
【北海道海膽 】入口味道濃郁, 甘甜度好高, 淡淡嘅鮮香又唔會好漏
【拖羅】富天然魚油脂的甘香, 入口即溶
【赤燒黑槽魚】魚肉煎得香滑嫩口, 外皮焦香而魚肉好juicy, 配上沙律醬, 完美帶出魚嘅鮮甜味, 正
【汁煮鹿兒島黑豚】油脂分層明顯, 脂肪部分較多, 入口綿密, 食得多都唔會膩