呢日下午攞咗假入元朗探我嘅情人蠟筆小新😂,陀地friend就盡地主之誼帶我去食好西。輕鐵站落車後就行呀行呀行幾分鐘,去到亞玉冰室。茶記嚟講,環境佢算好好,好光猛之餘,仲有啲霓虹燈做裝飾添,亦都坐得舒服😙。我哋兩點半去到,餐廳係坐滿人,不過又未使等位。兩點鐘就已經開始做下午茶,茶餐食物都係大路嘢,但全日可以點嘅餐就有啲賣點,因為佢大部份款式都有得搭配通粉😍,我自己都算係半個通粉控。我同朋友share食,首先要咗份公司茄汁炒通粉($53),份量都幾多下,兩個人食每人都食到一個碗仔咁多!🍅茄汁個味啱啱好,酸甜度適中,唔會太乾或太濕,而且配埋洋蔥粒好正啊。不過我覺得呢碟應該唔係炒通粉,而係撈通粉,因為無乜鑊氣,但唔大影響,一樣咁好食😋。餸就係經典茶記四寶:腸仔、火腿、煙肉同煎蛋。另外,我哋要咗下午茶餐嘅吉列豬扒拼沙律($36),🐷吉豬幾大塊,外皮好脆,但稍為乾身咗啲,建議要點沙律醬食。至於跟餐嘅沙律,就正正常常,都唔錯。兩樣食物都有跟餐飲,熱飲唔使加錢,凍飲就加$3。我哋都係嗌凍檸茶,我就要咗少甜少冰,而店員亦都真係好清楚咁用唔同杯以分辨兩杯。果然我嗰杯真係唔太甜👍。總括嚟講,依間位於元朗嘅茶

公司茄汁炒通粉

吉列豬扒拼沙律

凍檸茶

總括嚟講,依間位於元朗嘅茶餐廳都算幾高質,茄汁炒通粉好正。收銀阿叔(老闆?)幾好禮貌。最難得嘅係餐廳喺敏感地區都咁支持香港人,仲借出啲地方俾人賣小手作,齊上齊落💛。街坊街里或者入開元朗嘅都可以嚟試下。
2020-01-22
公司茄汁炒通粉