元朗·一餐值得專程拜訪嘅日法歐Fusion私房菜Granada by JW📍元朗安駿里2號怡康大厦地下14號舖➰好歌推介「推翻認知的瑣碎,寫生命新的一句,今天就克服磨練跑往光輝去。」.#LetUsThenYouAndI  #Serrini➰筆者住係九龍及港島工作,一向比較少踏足元朗新界地方,不過有住係大西北嘅朋友知道我一向鐘意食好西,誠意拳拳邀請我入到元朗試一間佢大力推介嘅私房菜,餐廳最近仲新出春季Tasting Menu,話我會一試愛上咁話。.既然朋友都咁講,一向有住為左食好西可以去到幾盡決心嘅筆者決定去一試究竟,餐廳距離朗屏站沿元朗廣場走大約10分鐘路程,位處於元朗圖書館旁邊一條橫街。.餐廳門面低調,一不留神都有可能錯過,但通常依種隱蔽小店先會有大驚喜,餐廳採取全預約制,小店經營,所有菜式基本上由主廚Jo一手包辦,Fine Dining形式上菜,全晚只會接待約10位客人。.用餐時透過同主廚啊Jo嘅交流,所有菜式設計都係出自佢一人之手,不斷鑽研改良菜式極盡心思,平均2-3個月就更換一次菜單,毫不固步自封,所有食材醬汁調配,運用,發酵都係利用閒暇時間專心鑽研,堅持創出令自己令客人都滿意
元朗·一餐值得專程拜訪嘅日法歐Fusion私房菜

Granada by JW
📍元朗安駿里2號怡康大厦地下14號舖

➰好歌推介
#LetUsThenYouAndI  #Serrini

用餐時透過同主廚啊Jo嘅交流,所有菜式設計都係出自佢一人之手,不斷鑽研改良菜式極盡心思,平均2-3個月就更換一次菜單,毫不固步自封,所有食材醬汁調配,運用,發酵都係利用閒暇時間專心鑽研,堅持創出令自己令客人都滿意嘅菜式,職人匠心精神,令人響往。

春季Tasting Menu
6course (已包含跟餐飲品) 💲998/1
Wine Pairing (3 glasses) 💲398/1
*餐廳只收Cash / Payme / FPS

✥Wine Pairing
G.D.Vajra Langhe Riesling Pètracine 2021 ⭐️4.2/5⭐️
啱啱就座,主廚Jo及助理亦都熱情同我地打招呼,小店靠口碑口耳相傳,在區內都擁獲一班忠實食客嘅垂青,Jo今日推介左意大利白酒比我地配搭,前段散發淡淡果香,後段隱約嘅礦物質味道,清爽酸度入口帶咸香感,常言道酒肉朋友,依款酒用嚟配搭海鮮正正非常合適。
𖥕燒北海道帶子·黄梨汁·手指檸檬 ⭐️4.2/5⭐️
寒暄過後,主廚隨即奉上第一道前菜,主廚每道菜都會細心解釋,依道北海道帶子係刺身級飛機貨,比起平時食到嘅都更加鮮甜,帶子煮至半生熟,恰好保留到鮮味,醬汁以黃梨發酵伴以梨汁及檸檬油混合而成,層次豐富,再加上手指檸檬碎伴碟調味,入口先是帶子鮮味,然後係檸檬酸汁嘅滋味,充滿春日氣息,單係第一道前菜已是一輪豐富體驗。
✥燒意大利粉紅蝦·佛手柑·蕃茄水·香茅汁⭐️4.3/5⭐️
主廚表示依道菜式數年來經過不斷鑽研都仍然不停改進至今,今次為配合春季Tasting Menu特意加入佛手柑﹑發酵蕃茄汁﹑大黃汁﹑香茅清檸汁做基底醬汁,伴碟加入芥蘭花及日本黃金山女魚籽,工序之繁複令人讚嘆不已。
意大利粉紅蝦已經拆肉造成甜蝦他他,每啖入口先係鮮甜無比,其後味蕾散發佛手柑嘅清新苦澀味形成強烈對比,加上爽口芥蘭花及山女魚籽係口腔爆發,口感非常豐富鮮味絕倫。😋
燒意大利粉紅蝦·佛手柑·蕃茄水·香茅汁
𖥕是日廚師前菜·(時令食材)
日本墨魚柳.羊肚菌.螢光尤魚 ⭐️4.3/5⭐️
將墨魚柳釀入羊肚菌內,加入北歐風黑蒜汁調味,配料方面用返日式瑩光魷魚粒伴碟,羊肚菌配搭墨魚柳口感配合得相得益彰,加上黑蒜汁同瑩光魷魚粒每啖入口都好滋味。
✥挪威海螯蝦脆卷·法國白露筍·蝦汁薯蓉 ⭐️4.2/5⭐️
海螯蝦脆卷以類似中式油泡方法炸至外脆內嫩,再將拆殼蝦油蝦膏推成蝦汁薯蓉作醬汁,令鮮味昇華,伴碟係時令當造嘅法國白露筍,拌上蝦汁更係為惹味。
挪威海螯蝦脆卷·法國白露筍·蝦汁薯蓉
廚師推介·鱗燒日本甘鯛.烤菜烏魚子醬 💲+200⭐️4.4/5⭐️
主廚Jo係交流中特別推介兩款期間限定菜式,見到前面咁多心機之作之後我地當然信心大增,雀躍答允。
首先出場嘅係日本甘鯛立鱗燒,以半煎炸方式將魚鱗炸至層層立起,無疑是心機之作,除咗視覺效果之外,細緻魚肉同交疊鱗片嘅特殊交錯口感,非常酥脆,另外不得不提烏魚子醬汁特別咸鮮惹味,用嚟配搭海鮮類食物甚為出色,值得一試。😋
鱗燒日本甘鯛.烤菜烏魚子醬
𖥕廚師推介·燉和牛牛尾.藜麥茄子.黑蒜 💲+140 ⭐️4.4/5⭐️
接住出場嘅係燉和牛牛尾,主廚將牛尾起肉堆疊冷卻成形再切條,基底亦係用上北歐風黑蒜汁,絲絲牛尾肉嫩滑細膩配上黑蒜汁突出牛味,濃郁到一個新層次。而配菜方面燒茄子亦用心處理,加上熟成熱溶芝士及藜麥鋪面,形成一層特別煙韌薄脆口感,非常新穎嘅味道,好推薦。😋
✥酸種麵包·焦化洋蔥牛油⭐️4.2/5⭐️
去到中段奉上自家製酸種麵包,非常新鮮熱辣,切開麵包感受到外脆內軟,更為驚喜嘅發酵過焦化洋蔥牛油,抹上麵包有洋蔥豐盈甘甜之餘更帶出麵包香氣,主餐連麵包都製作得好滋味,大概如果頭盤就上依份麵包應該會食唔落主菜。🤤
➰主菜·五選一

A.烤法國有機鴨胸·紅梨汁

B.焗法國白鱈魚·魚醬+$40

C1.燒澳洲M4和牛腰臀肉蓋 (Picanha)

C2.燒乾式熟成法國夏洛萊牛肉眼(Dry Aged Charolais Beef)+$250

D.燒伊比利豬架柳

𖥕焗法國白鱈魚·魚醬 💲+40⭐️4.4/5⭐️
由於朋友唔食牛肉同埋飽足感已有七至八成,我地就選擇咗鴨胸同白鱈魚。
雪白般嘅白鱈魚份量亦不容小覷,伴碟黃菜頭粒增加口感,最有驚艷感仍係醬汁部分,竟然係將咖啡發酵後加入魚露,完全超乎想像嘅配搭,咸香鮮味猶為突出,入口更如奶泡感般幼滑,好出色。😋
✥烤法國有機鴨胸·紅梨汁⭐️4.4/5⭐️
兩大件鴨胸色澤粉嫩亮麗,皮肉之間嘅鴨脂氛香撲鼻,入口完全無鴨騷味,鴨肉連皮入口非常惹味,油花係口腔回蕩,久久未散。伴碟方面亦有芝加哥菜頭及珍珠洋蔥,配搭紅梨汁剛好可以中和油膩感,非常滿足。😋

𖥕飲品 ⭐️3.9/5⭐️
飲品方面揀左蘋果紅菜頭汁及熱情果汁較為解膩,正常水準發揮。
甜品
✥草莓提拉米蘇慕斯蛋糕 💲+68⭐️4.2/5⭐️
筆者亦都係士多啤梨控一名,主廚介紹今晚嘅特色甜品係以Tiramesu嘅製法換成士多啤梨做主角,中間混入車厘子酒配合士多啤梨味道,上枱非常精緻,純白慕斯蛋糕上層有切片士多啤梨,中間係Tiramesu嘅細膩飽滿口感,仲有士多啤梨醬夾心,酒足飯飽過後,正式為依餐Fusion私房菜盛宴劃上完滿句號。
草莓提拉米蘇慕斯蛋糕
➰總結
餐廳雖然係小店私房菜形式經營,但主廚對餐廳出品嘅堅持執著深深打動左在場每位食客,千錘百鍊用心鑽研每道菜式﹑挑選時令食材﹑甚至配菜醬汁嘅配搭都令人出乎意料,依一份職人匠心精神征服左在場食客嘅味蕾與口碑,期待不久將來再次到訪主廚又會為我地帶嚟新一輪嘅味蕾衝擊。🥳

#GranadaByJW
#元朗美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#finedining #私房菜 #北歐菜 #日本菜 #法國菜
#食好西 #相機食先 #香港美食
#為左食好西可以去到幾盡
#燒意大利粉紅蝦 #鱗燒日本甘鯛 #燉和牛牛尾
#焗法國白鱈魚 #烤法國有機鴨胸

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie
鱗燒日本甘鯛.烤菜烏魚子醬
草莓提拉米蘇慕斯蛋糕