2012-02-22 359 瀏覽
寫食評不得不提提我地一班兄弟工友最近聚會既主場 --- 大利美食中心地點在北河街街市上兩層既熟食中心,地方大,樓底高,極有風味而又唔怕日曬雨淋既大排檔。食物相宜,碟頭大,$40-$60就有個餸,不少都做得十分出色﹗鹽水豬手拼雞腳餐前小吃,大大碟四五個麻甩佬都夠食,鹹鹹煮得夠腍,勝在原汁原味﹗小炒王炒得雖然唔太夠乾,不過份量足,韭菜韭王炒得香脆,配以蝦乾菜甫等,惹味,送酒一流﹗椒鹽雞中翼炸得外脆內軟,火喉掌握得好,味濃送啤酒很過癮﹗椒鹽腰果拼雞軟骨次次來吃都必叫,又是佐酒之物,腰果炸得卜卜脆,灑上淮鹽,惹味﹗芥蘭炒牛肉牛肉香軟不韌,夠鑊氣﹗燒鵝半隻也很夠份量,係嫌佢凍左之後會太油﹗這兒的炒飯炒麵炒米都做得很乾身,極有鑊氣,又夠大碟,要推介﹗最緊要當然係啤酒平啦﹗$16支青島,半打半打咁叫,可以開懷唱飲,此店亦有骰盅供應,故晚上猜妹之聲不絕﹗而醉薰薰既麻甩佬亦會飄來飄去,去廁所時要小心一點了﹗唔飲酒我估每人一百蚊都必食到飽,抵飲抵食,這就是兄弟班的主場了﹗

食物一枱都係,所費無幾
鹽水豬手拼雞腳

小炒王

椒鹽雞中翼
炸得外脆內軟,火喉掌握得好,味濃送啤酒很過癮﹗

椒鹽腰果拼雞軟骨

芥蘭炒牛肉
牛肉香軟不韌,夠鑊氣﹗

燒鵝
半隻也很夠份量,係嫌佢凍左之後會太油﹗

而醉薰薰既麻甩佬亦會飄來飄去,去廁所時要小心一點了﹗

10 分鐘 (堂食)
食物一枱都係,所費無幾
  • 椒鹽腰果拼雞軟骨