2018-11-16
拉麵店雖然位置有啲唔就腳,但離佐敦地鐵站其實只不過係十分鐘內既路程~ 係橫街中見到好搶眼既招牌同日本式裝修,就係金鶴拉麵啦!店內既設計比起一般既拉麵店較為舒適,坐得鬆動唔會逼住晒咁~坐係bar枱仲可以睇住師傅炮製拉麵一入到店鋪職員就好快速咁問左我地要熱茶定凍茶,比籃我地擺個人物品,仲同我地介紹有咩好推介,好好服務聽佢講鰻魚係每日即燒,可惜我地去到既時間已經賣晒,下次有機會要再試!最後我地叫左一白一黑拉麵,可以交換食唔同既湯底雞白湯拉麵配料有黑豚,牛蒡,溏心蛋同慢煮赤雞~雞白湯係waiter最推介既湯底,話係用左日本空運既赤雞熬製出黎~食拉麵第一口一定係要先試下個湯底,依個湯底好濃郁!佢並唔係味精湯味,可以食到好濃既雞味,係creamy既感覺唔係好稀既湯~師傅係上菜前會grill下黑豚,所以食落係有陣香氣~雞肉十分嫩滑,唔係鞋sup sup個啲!牛蒡係輕輕炸過,我本身普通牛蒡既味,但炸左食落又幾特別黑蒜醬油湯拉麵配料同雞白湯拉麵大致上一樣,但冇牛蒡~依個拉麵上菜時第一個反應就係:好香啊!淡淡既黑蒜香,令人急不及待要食!飲落去黑蒜味唔係太重,唔會蓋過左其他食材既味道相比起雞白湯依款冇咁特別
坐係bar枱仲可以睇住師傅炮製拉麵
最後我地叫左一白一黑拉麵,可以交換食唔同既湯底
雞白湯拉麵配料有黑豚,牛蒡,溏心蛋同慢煮赤雞~
師傅係上菜前會grill下黑豚,所以食落係有陣香氣~
雞肉十分嫩滑,唔係鞋sup sup個啲!
牛蒡係輕輕炸過,我本身普通牛蒡既味,但炸左食落又幾特別
黑蒜醬油湯拉麵配料同雞白湯拉麵大致上一樣,但冇牛蒡~
飲落去黑蒜味唔係太重,唔會蓋過左其他食材既味道
相比起雞白湯依款冇咁特別,但係都食得出係用心之作~
依度既糖心蛋整得剛剛好,好食
我地仲另外叫左兩款小食,分別係煎餃子同阿古豬燒肉串
餃子皮薄餡靚,肉汁多到漏架!
阿古豬燒肉串食落好似好厚既ham,見到師傅即叫即燒,啲油脂好香!應該好岩配飯haha