2023-11-12
啱啱秋風起,又想食香港人一年365日都鍾意嘅打邊爐。今次去咗九龍城同撈同煲(銅鑼灣店)。我哋5:30嚟到,由於時間尚早,有好多位可以揀。侍應帶我地係舒服嘅卡位坐低咗。店內裝修好有香港懷舊特色。霓虹燈,公雞碗,綠色窗框,紙皮石階磚等等,帶我哋搭時光機回到昔日嘅香港。侍應喺我哋面前用熱水將餐具再清洗一次,令我哋食得安心。我哋點咗以下嘢食.胡椒豬肚少爺雞湯:有兩大舊豬骨喺胡椒湯鍋入邊。再有半隻無激素雞另上。湯底滾起,侍應幫我哋將半隻雞放入湯鍋入邊,叫我哋4分鐘之後就可以品嚐啲雞先,之後飲完個湯後再加湯做火鍋湯底。我哋跟住侍應所講既去做,啲雞真係好滑。胡椒味好香,但又唔會太勁搶晒啲味同唔會太辣。豬肚冇怪味,厚身,爽嫩,易咬開。其實淨係食完呢個鍋都已經飽飽地。黑松露墨魚滑拼蟹籽蝦滑:兩個滑都好彈牙新鮮。蝦滑拼埋蟹籽啲粒粒,咬落更加卜卜聲。而黑松露同墨魚既味道好夾(一個味道好搶,一個味道清鮮),黑松露一擺入口已經好香。鳳城水餃:一口一粒,入面嗰啲蝦好新鮮爽口,配搭埋木耳絲,口感更加豐富。特級手切牛肉(大):雪花分布均勻。牛肉味濃,鮮嫩易咬開。老友鬼鬼(小食):其實即係黑松露墨魚滑,釀喺油炸鬼入邊再
侍應喺我哋面前用熱水將餐具再清洗一次,令我哋食得安心。
我哋點咗以下嘢食.
特級手切牛肉(大):雪花分布均勻。牛肉味濃,鮮嫩易咬開。
老友鬼鬼(小食):其實即係黑松露墨魚滑,釀喺油炸鬼入邊再炸。油炸鬼炸得好脆,再配埋彈牙嘅黑松露墨魚滑,外脆內軟。
懷舊蝦多士(小食):蝦滑釀喺方包上面再炸,方包炸得透身,好香口。做小食一流。
啫喱(贈送):侍應會問你要唔要花奶。有一把可以收得埋嘅紙傘,喺啫喱上面,好得意,好懷舊. 真係好多年都冇見過。
懷舊糖不甩(贈送):呢個好特別。侍應會帶兩條金魚仔(糖不甩未加熱前嘅樣)過嚟你面前,再放金魚仔喺頭先個湯底入邊加熱至個心軟熟。跟住就會剪開金魚仔做一粒粒,再在表面加上花生碎同糖,就完成新鮮熱辣嘅糖不甩喇。花生粒有大有細,襯埋軟熟嘅糖不甩,口感豐富。