2023-07-10
星期日晚黎到天后的叁不館 @city.of.darkness 打邊爐,門口已經係一個打卡位📸有「麗花皇宮夜總會」燈牌、仿九龍皇帝寫到成幅牆都係字、貼滿日曆的牆身等,而入到餐廳仲盞鬼,有模仿以前香港的魚檔🐟肉檔🥩茶檔🫖仲有香港電影既壁畫添😆星期日晚都幾旺場,7點幾就坐滿晒,建議打定電話book枱先黎。一坐低就有一大盤醬料,鐘意咩醬就自己落,特別推薦點都要落啲餐廳自家製的蔥頭油、沙嗲醬,佢個蔥頭油真係真係好香💯湯底方面要左雙拼,復古味沙嗲湯+香茜皮蛋湯。佢既沙嗲湯好正,沙嗲夠出,又唔會稠到打打下好鹹,係完全恰到好處👍🏻我地叫左個刀削麵最後食,都好掛湯再落埋蔥頭油一齊食係好好味!香茜皮蛋湯就清啲無咁熱氣,一滾起未落料都飲左半碗,感覺幾溫潤🥰火鍋配料我地要左滑牛肉,有隻蛋可以撈勻啲牛肉再淥,食落就更加滑。叫左手打五寶丸🍡(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸)樣樣試啲,牛丸最好食,牛味好香濃又juicy,可以獨立再加多碟。鮮蝦雲吞拼招牌午餐肉餃兩款都好足料好飽滿🥟午餐肉餃都幾特別第一次見。小食叫左個椒鹽粟米🌽都炒得幾香好惹味😋總括一下,食物質素唔錯,新鮮高質,店員服務都幾好,最緊要係坐得舒服,又
湯底方面要左雙拼,復古味沙嗲湯+香茜皮蛋湯。
總括一下,食物質素唔錯,新鮮高質,店員服務都幾好,最緊要係坐得舒服,又有得打卡💯💯
📍#叁不館 (#天后美食)
天后電氣道68號金輪天地7樓