2011-04-12
星期天到中環做完了massage後, 順著皇后大道中行到上環搵嘢食. 上個月的一個星期天,也是在中上環, 要找抵食夾大件的食店真的不易, 最後就去了文輝墨魚丸大王, 真的跟以前有差距呢……今次是做足功課, 看過open rice介紹才跑上上環市政大廈2樓, 只見很多檔口都沒開, 但這家'泰之味' 跟另一家食小菜的檔口生意都不錯. 一看就知是老闆娘的女士就來招呼我們, 說有空的枱都可以隨便坐, 我找有靠背的椅子坐下來醫肚. 他們見到我朋友是外國人, 送上一本有英文的菜譜, 及送上一盤熱水供客人洗餐具用. 我們只有2人, 所以只點了:椰青海鮮炒飯, 冬蔭功, 檳榔葉包雞的小食, 及一支泰啤. 海鮮炒飯送上時還有個碗盛著炒飯, 問老闆點解, 他說會將多出來的飯放到碗上, 咁又係喎, 椰青又唔大, 放咗海鮮就放唔到幾多飯, 老闆真的是童叟無欺, 貨真價實. 味道也不錯, 冬蔭功就真的要推介, 有新鮮大頭蝦, 湯底酸辣適中, 啱晒我哋呢D想食辣又食唔到太辣既人.檳榔葉包雞味道也不錯, 泡在冬蔭功湯就更好味, 而伴碟的泡菜才是最正的地方~看得出來食店是一家大小的家族生意, 大人在忙著招呼顧客, 小
看得出來食店是一家大小的家族生意, 大人在忙著招呼顧客, 小朋友在旁邊空地玩, 老人家在看頭看尾兼計數, 埋單時還有甜品送的呢. 食物味道不俗,貨真價實, 服務親切, 所流露出來的香港精神, 是叫人再回來幫襯的最大理由~