2020-01-19 433 瀏覽
一講起英國🇬🇧美食,你會諗起咩?只得Fish & chip 就錯啦!其實英國鬆餅、烙餅同其他傳統小食好受當地人歡迎。最近K11 Musea 就開左一間賣手工英國傳統小食既舖頭,剛好琴日係尖沙咀就去試試!最吸引到我既係個鬆餅,呢個Scone 非常鬆脆,烤完面頭有少少硬,但中間係意想不到鬆脆,材料比例唔錯,唔會因爲落太多梳打粉而變到苦,Scone本身已經好香蛋味!係舖頭買Scone,大家可以加錢,店員會係加入自家製果醬、生果同clotted cream,增添左口感同味道。我就加左🍓醬!士多啤梨加上自家製果醬真非常香,下面既cream口感係非常似牛油,令味道更加香濃。曲奇🍪又好特別!平時坊間曲奇好多粉,痴哂牙,個口又乾!但我食呢款曲奇,口感好鬆化,一點都唔痴牙👍🏻。入面有朱古力粒,花生、薑同柚子,🍫食落甜味突出,薑同橙皮帶微微既甘品,而花生既果仁味平衡甜味同甘味,豐富左曲奇嘅味道。呢間舖除左甜品外,仲有賣自家製新鮮季節果醬,包括士多啤梨🍓、柚子同布林果醬!🍓醬食落多果肉同加左少少蘋果調味,令到味道更吸引。柚子就較稠身,食落有柚子皮同檸檬,另外可以加soda water飲,😋好潤喉。布林就比較

呢間舖除左甜品外,仲有賣自家製新鮮季節果醬,包括士多啤梨🍓、柚子同布林果醬!🍓醬食落多果肉同加左少少蘋果調味,令到味道更吸引。柚子就較稠身,食落有柚子皮同檸檬,另外可以加soda water飲,😋好潤喉。布林就比較獨特,平時少見,食落好多果肉。

我就覺得😂呢度賣既小食真好高質👍🏻,係新鮮人手製作,自己食又得,送比人都得,大家快D嚟睇下!
Fruit Scone
Peanut  Cookie