休閒假期去咗荔枝角周圍行,行完AEON攰攰地想搵間餐廳食個晚飯,找到這間泰國餐廳,選擇都幾多,餐廳的設計走清新泰國風,環境簡約舒適,食物質素都幾高!我精選了以下幾款都覺得唔錯😎1. 🦐生蝦剌身 ($90)生蝦好新鮮,肉質彈牙,每一隻生蝦上面都有一塊蒜片,配上泰式酸辣汁,惹味提鮮!😎2. 🥗青木瓜鹹蛋碎沙律 ($78)沙律的配料有泰國青木瓜絲、紅蘿蔔絲、鹹蛋碎、花生碎、乾蔥、辣椒粒等等,再配上酸梅汁,和平時的泰式沙律不同,幾特別,味道酸酸辣辣,非常開胃,而且辣度都幾強勁!3. 🐷豬肉碎生菜包🥬 ($88)豬肉碎份量好多,材料包括乾蔥片、辣椒粉、米碎、青蔥、紅蔥頭等等,再加配上青檸汁&泰國魚露一齊炒,豬肉碎份量好多,足夠三至四個人分,入口微辣惹味,生菜新鮮翠綠,夾埋一齊食口感好豐富又清新!😋4. 🐮泰北咖喱牛腩黃金麵🍜 ($88)呢款係泰北著名的招牌黃金麵,以咖喱配上各種不同的香料熬製而成的湯底,非常香濃,粗身蛋麵配搭軟腍的牛腩、炸豬皮及酸菜,正!😎5. 🍹泰國奶茶沙冰 (HK$38)茶味香濃,甜度剛剛好,又好大杯!😜6. 🍸青檸梳打 ($32)入落酸酸甜甜,飲完透心涼又解辣!😌P.S.

1. 🦐生蝦剌身 ($90)

2. 🥗青木瓜鹹蛋碎沙律 ($78)

3. 🐷豬肉碎生菜包🥬 ($88)

4. 🐮泰北咖喱牛腩黃金麵🍜 ($88)

5. 🍹泰國奶茶沙冰 (HK$38)

茶味香濃,甜度剛剛好,又好大杯!😜

6. 🍸青檸梳打 ($32)

入落酸酸甜甜,飲完透心涼又解辣!😌

P.S. 另外,餐廳店員也會提供4款調味料和辣醬,每一款都是廚師自家調配,一定要下~😋
2023-03-10
  • 生蝦剌身