2024-08-24
THE DIAMOND RESTAURANT今次要介紹喺元朗前身叫寶石餐廳果個位最近正式開叫「THE DIAMOND RESTAURANT」,裝修後變成西餐廳,環境非常靚,門口同入面非常多花,充滿住優雅氣氛!「THE DIAMOND RESTAURANT」餐廳門口有一級,輪椅人士要入去幫襯食野嘅話,就要自備斜板,入到去所有座位都適合輪椅人士坐,枱底又唔會好厚,今次無撞到「菠蘿蓋」啦!1.脆皮燒鴨腿配牛油燴飯+酸種麵包+羅宋湯$88+炸魚手指$28+凍檸檬水$8(8.5/10)呢隻脆皮燒鴨腿燒到外皮好脆身,咬落充滿油脂香,入面唔會好乾身,再配埋牛油燴飯,個飯我估係藜麥飯,藜麥飯係非常健康,仲有翠玉瓜同蕃茄仔!每個餐都會配酸種麵包,麵包唔會好硬,食落質感好柔軟,再加埋一碗餐湯(羅宋湯),呢碗羅宋湯我自己覺得比較酸,湯入面都幾多材料,有紅蘿蔔同雜菜等!仲可以加$28加配炸魚手指,一共有三塊炸魚手指,大塊到好似成人手掌咁大,每一塊炸魚都好香脆,入面魚肉好新鮮滑嫩,最後飲品加$8叫咗凍檸檬水!2.炭燒紐西蘭肉眼扒伴薯條+酸種麵包+南瓜湯+特製凍檸檬茶佛手柑鐵觀音茶$138+CAJUN炸雞翼$32
2.炭燒紐西蘭肉眼扒伴薯條+酸種麵包+南瓜湯+特製凍檸檬茶佛手柑鐵觀音茶$138+CAJUN炸雞翼$32(9/10)
呢個肉眼扒叫咗五成熟,牛味好濃,切開入面粉紅色,如果肉眼扒肥多少少就好,有少少過瘦韌咗少少,其他配料有椰菜花、翠玉瓜同好香脆嘅薯條!
每個餐都會配酸種麵包,麵包唔會好硬,食落質感好柔軟,再加埋一碗餐湯(南瓜湯),飲落南瓜味濃郁,成碗好濃稠,好飲!飲品仲可以揀特製凍檸茶佛手柑鐵觀音茶,呢杯特飲唔使加錢!最後加$32加配CAJUN炸雞翼,雞翼一共有三隻,每隻都雞翼都炸得好脆,食落有少少甜,唔錯!
2人總共價錢$294
個人口味總評分:8.75/10
地址:元朗元朗安樂路1-11號明珠樓地下7-9號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#THEDIAMONDRESTAURANT #寶石餐廳 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong