餐廳: 鮨山月
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-03 30 瀏覽
墨魚,明明平時冇乜特別,但呢度嘅廚師用了小刀劃出細緻花紋,墨魚嘅嚼勁與黏糯完美結合,食落去竟然有種奇妙的口感交織,咁機智嘅做法真係大開眼界👀!至於赤貝,食落有種爽彈彈嘅感覺,師傅一拍一拍赤貝,使佢嘅口感更顯得彈牙,夠晒涮嘴。再嚟講講嗰碗赤身,通常食到嘅赤身可能感覺會偏柴,但呢度嘅赤身用醬油輕輕一醃,頓時帶起鮮味,又唔會遮蓋咗赤身自己嘅滋味,口感剛好,嘢食真係一藝術。話咁快就到最後嗰幾款,特別要提嘅係金目鯛。明火燒過嘅金目鯛,簡直係另一番世界,魚油豐富得嚟,炭香四溢,對味蕾嘅挑逗真係無法形容🤤。同埋,個碎拖羅蓉手卷,豪邁咁滿滿都係拖羅蓉,份量重手,一啖落肚間唔中仲會嚟點芝麻同蔥香,咬落去魚油四溢,好似滿足感直衝雲霄!食物之間嘅過渡係咁滑,湯嘅部分都做得有驚喜。魚湯咁清,但飲落去,個人心裡面嗰片海洋,就緩緩展開咗。總結落嚟,轉角遇見鮨山月就好似發現咗一個秘境,盡是讓人驚喜連連嘅鮮味珍寶🍣。