2025-01-22 524 瀏覽
作為沙田區的一個火鍋愛好者,這次到訪新城市廣場的八合里牛肉火鍋真係一次驚喜。首先,佢哋嘅鮮牛骨湯底口感輕盈,唔會過於油膩,讓人可以真正品味到食材嘅鮮味。特別係鮮切肥牛同精品雪花肥牛,煮幾秒鐘就已經嫩滑可口,保留咗牛肉本身嘅濃郁香味。潮汕蝦殼桃粿拼盤亦都係一道不可錯過嘅美食,外層酥脆如蝦殼,內餡柔軟,有獨特嘅風味。手打牛丸雙拼絕對係度嘅一大亮點,彈牙嘅口感同濃郁嘅牛肉味讓人回味無窮。再講講潮汕純米粿條,呢種獨特嘅粿條能夠完美吸收湯底嘅香味,彈牙唔碎。搭配鮮活九節蝦,蝦肉甜美爽口,讓整個火鍋體驗更上一層樓。當然,冰凍飲品係必不可少嘅,特別推薦佢哋嘅柑橘百香果茶同爆打鴨屎香檸檬茶,清新爽口,不輸畀任何連鎖店。整體嚟講,八合里牛肉火鍋唔僅僅係食材優質,更在於湯底嘅清新,唔會讓人感覺過於油膩,非常適合喜歡清淡口味嘅火鍋愛好者