長居香港米線關注組第一位既推薦名物,全宇宙最好食米線-石蔭米線。澄清個名係一眾網友幫佢改,唔係我咁樣稱呼佢😂。鋪頭地點對好多人黎講應該都算偏僻,聽過唔少人特登係好遠揸車、甚至聽過話遠到係將軍澳都要飛的過去朝聖。還好我住係米線之都荃灣,樓下坐20分鐘巴士可以去到門口.米線湯底:酸辣、肉碎辣常點配料推薦:(順序)✅雞絲、✅腩肉、大腸、炸醬、蘿白、冬菇。亦唔少人推薦食螺旋藻,但我個人食唔慣水草🤣麵底💲29 + 配料💲9-💲12⭐️4.8/5係米線之都荃灣長大一向好鍾意食米線。呢間米線湯底偏甜夠酸唔算好油(同 #唯一/ #雲家 比較應該算好清),幾啱我口味。無麻辣揀獨沽一味做酸辣。酸辣湯底偏辣,建議第一次去要叫平日食開低度辣試下先。我自己食開小辣,嗌低一度既肉碎辣就啱啱好。米線爽身類,岩食。如果係減肥或者生酮朋友佢有淨芽菜底可以選擇,連減碳中既朋友仔都可以去。.餸:雪花雞絲係佢名物,掛湯用剛好。但係個人都係最鍾意佢嘅腩肉,因為係偏瘦同埋好入味。冬菇蘿蔔佢都處理過好鮮甜。大腸間唔中都會叫,因為呢間大腸清理得好乾淨砌到好幼一絲絲,都好好食。.🔸冇得輸系列,所以就算要再轉巴士上去我都成日去。
米線湯底:酸辣、肉碎辣
麵底💲29 + 配料💲9-💲12
⭐️4.8/5
🔸冇得輸系列,所以就算要再轉巴士上去我都成日去。
  • 小鍋米線