今日同朋友係旺角途經一間文青cafe,睇清楚原來係HeSheEat。呢間餐廳之前係白布街食過,原來最近新搬了位置,搬來了奶路臣街,位置比之前更加方便。望一望門口既menu,見到甜品既款式比之前多了很多,於是晚餐決定試試!第一道主菜,帶子黑松露忌廉扁意粉。意粉一黎到已經聞到黑松露的獨特香氣,而每條扁意粉都完完全全吸收了濃郁的忌廉汁,加上煎得鮮甜惹味的帶子,味道一流😝第二道主菜,美國安格斯肉眼牛扒配燒汁。牛扒比想像中有驚喜!我同朋友一向愛吃半生熟既牛扒,而呢塊牛扒的生熟程度剛好恰到好處,沒有可怕的血淋淋場面,亦沒有硬到像石頭的口感,而最值得一讚的是沒有筋,所以我地每一口都係口感嫩滑,充滿肉汁的牛肉,味道比一般扒房吃到的美味得多!甜品方面,第一樣叫了原味焗厚鬆餅。由於出面吃到的主要係薄鬆餅,所以我地二話不說就叫了呢道甜品。鬆餅一來到就聞到好香的牛油同焗餅香味,味道鬆軟,再搭上香甜的糖漿同雪糕🍦,每一口都是甜絲絲的感覺。第二樣甜品,抹茶特濃5.0牛乳芭菲,我同朋友非常推薦的甜品。特濃5.0的牛乳真的比一般雪糕香滑得多,而且充滿濃郁的牛乳味,口感香綿。除了特濃牛乳外,甜品內還有一粒粒的丸子,而出

第二樣甜品,抹茶特濃5.0牛乳芭菲,我同朋友非常推薦的甜品。特濃5.0的牛乳真的比一般雪糕香滑得多,而且充滿濃郁的牛乳味,口感香綿。除了特濃牛乳外,甜品內還有一粒粒的丸子,而出面一層亦灑上了濃郁的抹茶粉,豐富了整個甜品的味道同層次感。

最後想介紹的BabyBlue Milkshake,雖然是飲品,但感覺亦很像甜品。聽講係餐廳新推出的創新飲品。外觀表面是曲奇奶昔,但飲落去除了有曲奇碎外,味道好像海洋的味道,非常神奇呢!而且Milkshake 顏色係較少見的Sky blue,好岩打卡📸

整體來講,呢間新搬來新裝修的HeSheEat沒有令人失望,食物同甜品選擇較之前多,味道亦比之前更加好味。下次來旺角行街一定會再來🫶🏼

2023-12-12
  • 香煎帶子黑松露忌廉燴扁意粉