2023-04-03
今日去咗銅鑼灣食lunch,呢間餐廳嘅omakase出名好食,今日見佢lunch time新出咗新menu,有丼飯、刺身、壽司同定食套餐,咁緊係要即刻去試試啦!我地揀咗A4宮崎和牛塩燒き,定食包括有沙律、茶碗蒸、湯、飯同甜品。首先先捧上沙律同茶碗蒸,沙律有青瓜、沙律菜同車里茄,沙律醬特別加上了碎蛋,食落多了一份蛋香。茶碗蒸上面鋪滿松葉蟹肉芡汁,見到一絲絲嘅松葉蟹肉,真係好吸引,仲加上有三文魚籽提升鮮味,蒸蛋口感嫩滑,雞蛋香濃。跟住就到主食A4宮崎和牛,主食造型同擺盤都相當吸引,和牛燒到五成熟,還見到粉嫩嘅顏色,脂肪比例均勻,入口即化,口感緊緻滑順,配有蒜片、岩鹽同辣蘿蔔蓉,可隨自己口味添加。我地仲加咗$20轉稻庭烏冬,烏冬入口順滑,食完主食就緊係要飲返碗麵豉湯,呢到嘅麵豉湯用一個好精緻嘅杯裝住,別具心思。最後就到甜品,甜品係每日新鮮即製拿破崙,口感鬆化香脆,牛油味香濃,上面有士多啤梨、大福皮同紅豆蓉,而中間就夾住椰子雪糕,店員提議分開兩層食,可以有不同嘅滋味,上層大福皮口感軟糯,紅豆配大福皮就係經典配搭,加上士多啤梨中和甜度,十分好食。而下層椰子雪糕,味道香濃,口感綿滑。食完甜品緊係有
食完甜品緊係有杯飲品先夠圓滿,定食仲包一杯飲品,可以揀綠茶同咖啡,我地就揀咗綠茶,可以解一解膩。