2023-07-16
呢間復古玩味cafe滿怖打卡位📸️最近佢地推出左全新動物嘉年華主題下午茶 喺木圈小森林卡廂食 更加有feel🌳.📌NOT SO LONELY CARNIVAL SET (Set for 2) $398每款甜點都有動物造型 賣相夠晒可愛 而且加入茶做元素 茶控必食呀🍵.1️⃣玄米茶奶凍 Genmaicha Panna Cotta-奶凍加入京都玄米茶 茶嘅甘苦同糙米香勁濃郁口感軟滑 上面有隻忌廉芝士整嘅小白兔 仲加左個心心糖同草莓脆餅碎做裝飾 酸酸甜甜 平衡番奶凍苦味🐰2️⃣焙茶馬卡龍 Hojicha Macaron-馬卡龍加入西村焙茶 外殼脆身 咬落鬆軟煙靭 內餡軟滑 食到茶嘅炒焙香氣 唔會太甜膩 熊仔頭造型 耳仔仲有星星糖 可愛又好食🐻3️⃣伯爵茶鬆餅 Earl Grey Muffin-鬆餅加入Twinings伯爵茶葉 味道幾清香 口感唔算鬆軟 同偏乾 不過連埋忌廉芝士老虎仔一齊食就好啲🐯4️⃣檸檬茶撻 Lemon Tea Tart-用左食用花裝飾嘅小盆栽檸檬撻 面頭鋪上爽彈錫蘭紅茶啫喱 打造成港式檸茶嘅感覺 檸檬醬酸酸甜甜好清新 不過茶味就冇乜 曲奇撻皮幾鬆脆🪴5️⃣抹茶芝士蛋糕 Matcha Chees
5️⃣抹茶芝士蛋糕 Matcha Cheese Cake-有忌廉芝士熊貓仔嘅係加入京都宇治抹茶整成嘅芝士蛋糕 口感好軟滑 餅底鬆化 茶嘅苦澀回甘同芝士酸甜味配合得好好 再加埋個抺茶淋醬 茶味更濃郁🐼
6️⃣茶蛋 Hojicha Tea Egg-雞蛋用左西村焙茶粉嚟煮 同傳統味道唔同 食落甜甜地 冇茶同醬油味 估唔到係溏心蛋 蛋黃好軟滑漿口 蛋白好彈 幾好食🥚
7️⃣泰式奶茶雞肉卷 Thai tea Chicken rolls-用左泰式紅茶嚟調味 細味先食到個茶香 雞皮爽彈肉質嫩滑 唔當佢有茶嘅話係唔錯🫔
📌海鹽荔枝青蘋果烏龍茶沙冰(跟set)
荔枝嘅甜+青蘋果嘅酸 又幾夾喎🍏有烏龍茶嘅甘香 又有煉奶甜味 質地唔係冰感而係好綿滑 似食緊奶茶沙冰🧋冇乜海鹽鹹味 可能純粹用嚟吊起水果嘅清甜🧂
📌蜜桃紅茶青瓜檸檬沙冰(跟set)
上層係香甜蜜桃紅茶沙冰🍑下層係清爽青瓜檸檬沙冰🍋🥒呢杯就係冰感 幾refreshing✨
📌雪糕布朗尼 $68
Brownie可可甘苦味濃郁 完全唔甜膩 口感唔係平時咁軟身濕潤 而係偏硬身乾啲 食落冇咁滯🍫仲有好多香脆合桃喺入面 好足料🙌🏻上面係牛奶雪糕筒 雪糕奶味超濃又軟滑 加埋brownie食一流🍦
📌我不是一盆植物 $78
用朱古力百力滋支撐住綠色忌廉扮仙人掌 忌廉輕盈重奶香🌵再到一層扮泥嘅消化餅碎🍪主體係抺茶吉士杏仁蛋糕 吉士醬厚身漿口又軟滑 茶嘅苦澀回甘味濃🍵杏仁蛋糕實淨濕潤 偏甜左啲 但夾埋食就balance番🍰