2005-04-10
之前在這裡食過Lunch, 今晚同老公冇乜idea, 就去深井Kcal試下晚餐.入去之前有d猶豫, 因為簡簡單單一餐唔想食太貴, 老公又話下午茶未落格, 怕食唔落. 在門口看menu, 最平set dinner竟然$68有交易?! 其他都唔係貴, $78-138有幾十個選擇, 加上侍應話有天使麵, 菠菜麵, 薯菜... 任選任轉, 甜品又有cheesecake, TCBY 雪芭, 雪糕, 焦糖燉蛋等多個選擇, 於是我地揀左一個室內位置就坐.戶外位setting簡單, 但方便在有狗人士可以帶埋金毛來食晚飯. 雖然我地9:30pm就坐, 都有80% 滿座. 之前已知Kcal係sell健康concept, 老闆讀過營養學, 所以全店堅持不用味精, 只適量地用香草及橄欖油. 可能因此而令有d人"食唔慣"啦.我order Rosemary羊鞍(我知係呢度招牌菜)set dinner, 老公order 美國特級牛柳(10oz) set dinner.上菜次序:1. 餐湯: 什菜清雞湯(好味, 正宗consumme做法, 又冇味精, 所以會被誤認為"水"), 粟米磨菇忌廉湯(老公食, 唔錯, 唔會太
1. 餐湯: 什菜清雞湯(好味, 正宗consumme做法, 又冇味精, 所以會被誤認為"水"), 粟米磨菇忌廉湯(老公食, 唔錯, 唔會太杰)
2. 沙律: 煙三文魚沙律(老公食, 好味!), 煙鴨胸沙律(唔似出面d來貨咁), d菜略嫌mix得油膩左少少
3. 主菜: Rosemary羊鞍(我選了墨魚麵, 一報我在美膳食唔到之苦, 燒得岩岩好, 連骨食好過癮) 美國特級牛柳(老公order medium, 真係岩岩好, 牛柳冇醃過味道都好鮮, 證明來貨ok先至夠膽咁做) 終於, 老公一直話飽都食得哂成個餐.
4. 甜品: 焦糖燉蛋(好味!), TCBY雪芭(橙味, 又係正!)
5. 飲品: 呢個最驚喜, 有十幾款揀, 包括薑汁檸蜜, 水蜜桃紅茶, 水蜜桃綠茶, 蜂蜜綠茶, 金桔檸檬...等等, 同埋普通咖啡或茶. 我同老公揀頭2款, 熱薑汁檸蜜勁夠薑! 凍水蜜桃紅茶唔係用糖水, 而係加入罐頭蜜桃.
總之成個dinner由頭至尾都好滿足.