2022-06-15 2310 瀏覽
吉列牛食得多, 但有一間銅鑼灣既吉列牛餐廳想去好耐, 因為佢除左有吉列牛, 仲有忌廉咖喱烏冬! 新開張時期因為太多人, 所以一直等一直等, 到而家有機會之下, 突然醒起呢間餐廳, 即刻冇猶疑地決定左喺呢間餐廳食午餐。 大家唔好誤會佢係日本餐廳, 其實佢係韓國餐廳黎喺星期日既下午三點, 都仲係見到既場景, 可見餐廳人氣依然高企我地叫左招牌菜- 吉列牛同忌廉咖喱烏冬外, 仲加左個小食餃子餃子估唔到好脆好食, 入面d 餡了似係肉同粉絲, 咬落好有咬口主角之一登場啦! 好似和食set 咁豐盛有冷盤小吃, 麵豉湯, 同埋飯素飯。 醬料有點吉列牛既芥末醬同燒肉鼓油。店員為我地送上石燒爐, 火唔係用煤水, 係用火燒石, 不但夠環保, 個火喺之後時間仲愈燒愈勁 , 熱力完全足夠個吉列牛係皮薄餡靚 麵包糠炸到好脆口既時候, 仲保持到牛肉既嫩, 燒完一d 都唔難咬。不得不提番定食既配搭, 加左飯素既飯配上被麵包糠蓋住吉列牛, 絕對係一個完美配搭。 單食吉列牛, 亦記得點上開胃清涼既芥末醬, 中和吉列牛既膩感。 然後終於到忌廉烏冬啦乍看之下如果冇做過功課真係唔知係什麼來的, 但入面內有乾坤, 係咖喱雞肉烏冬

大家唔好誤會佢係日本餐廳, 其實佢係韓國餐廳黎

主角之一登場啦! 好似和食set 咁豐盛
有冷盤小吃, 麵豉湯, 同埋飯素飯。
醬料有點吉列牛既芥末醬同燒肉鼓油。

個吉列牛係皮薄餡靚

然後終於到忌廉烏冬啦
乍看之下如果冇做過功課真係唔知係什麼來的, 但入面內有乾坤, 係咖喱雞肉烏冬。

將烏冬醃上忌廉一齊食, 令我諗起白汁卡邦尼 日本版。 忌廉望落好heavy, 但其實食落又唔係好濟, 因為烏冬好掛汁, 點下點下都冇左一大半, 同埋忌廉唔會搶左咖喱味, 我覺得呢款忌廉比較light, 唔會令食客覺得濟, 反而配咖喱又好夾。

最尾飲佢地既特飲收尾, 特別推介佢地既特飲, 唔太甜, 又清新

2022-05-29
  • 吉列牛定食