2015-09-26 2027 瀏覽
初嚐生昌禁果,心血來潮,即刻係大埔飛百三蚊的士過黎開餐,慕名而來,第一次幫襯 ﹗個 menu 真係好多野想食、好多野想試,但得兩個胃叫唔得多野啦。Order 左多款美食,即刻擺好個調味料陣先!東面有啡色麵豉醬配烏頭、北面有浙醋配凍蟹、南面蒜粒白醋配滷水鵝,西面仲有碟唔知咩混醬配螄蚶添。鹽焗元朗烏頭,打晒標籤證明貨真價實元朗漁場。嘩!從來未見過如此爆汁黃油,都唔知幾多年無食過有黃油既烏頭喇,超乎想想既驚喜,好感動啊!魚油甘香甜美,魚味特濃,魚肉又特別嫩滑多汁,一定要將魚肉放係黃油裡面滾動,沾得黃油滿滿的才放入口,味道鮮甜到想落淚呀!轉眼成條魚蒸發得一乾二淨,得返層皮同棚骨乍,連骨都想損埋,真係超美味!冷烏頭非試不可!另外佢地個麵豉醬唔太咸喎,仲泛著淡淡清甜味道,推介。潮州凍蟹,勁抵食,平到隻蟹都識笑,大大隻都只需二百蚊,係街巿買隻新鮮都要百四五蚊,真超值。肉質鮮嫩、啖啖肉,又有膏,正呀﹗點少少浙醋不停啜,酸甜鮮味又開胃!豉汁田螺,由細到大我都有啲抗拒,細個唔識食,成條放入口吞晒落肚,好嗅呀﹗原來田螺跟東風螺、花螺、角螺唔同,條尾唔食得架囉。可能搞到有陰影,以後唔再食港式炒田螺。事隔多年,

豉汁田螺,由細到大我都有啲抗拒,細個唔識食,成條放入口吞晒落肚,好嗅呀﹗原來田螺跟東風螺、花螺、角螺唔同,條尾唔食得架囉。可能搞到有陰影,以後唔再食港式炒田螺。事隔多年,今日再放膽一試,依家知道點食會安全好多。一上枱香氣撲鼻,香氣跟著白煙四散。拮隻試試,食落就不過不失啦,嚥嚥韌韌,個汁就非常美味,香濃豉椒蒜蓉帶微辣惹味。朋友仔就勁喜歡,連汁都飲埋 ﹗

白灼螄蚶,好正宗既潮州食法,只係略灼,全部未開口架 ﹗保存住所有鮮紅色汁液,好補血架呢。口感爽到爆、非常鮮嫩,同日本赤貝差不多。我試過自己灼,灼到開口就即刻食,但一開口啲精華已經全部走晒喇,以後我都知點煮喇。

白灼螄蚶,真係超新鮮,爽甜到不得了,點浙醋同吃,好味到震!如果能夠整得乾淨一點就更好,裡面依然好多泥漿黐住,打開要睇清楚先放入口呢。

潮州肉碎蠔仔粥,水汪汪,茫茫大海﹗佔左三份二都係湯,料實在太少﹗蠔仔鮮味又滑溜,係 size 細啲囉。湯底香甜,都幾好食。迷你蠔仔雖小,但五臟俱全,肥美飽滿,一咬爆漿鮮嫩。加點胡椒粉連粥一齊食,滿意。

潮州滷水鵝片,份量少得震驚,剛好有十少塊,墊底豆腐反而勁多。質地乾鞋硬兼無肉汁,滷水味道陰沉無香味而且單調,淡而無味,差劣。唔怪知得間舖頭咁出名都無提過或推介過啲滷水野啦,偏重於海鮮類。大家都習慣左潮州打冷必食滷水鵝,但唔係生昌囉。大大舊豆腐乾表面舖上十小片乾鞋鵝片,好難食既豆腐乾帶酸縮味,免強點酸食左兩件,放棄。

好飽啊,大滿足!埋單 HKD600 有找,6 個餸堅抵食啦,一定會再黎,等我呀烏頭!

食飽飽,行過對面等巴士或小巴去大圍火車站。回望打冷舖,依依不捨,美味!只係位置比較隔攝囉。原來除左生昌打冷舖外,附近仲有好多飯店架喎,依家先知。

調味料
鹽焗元朗烏頭