2020-07-28
❀ 蜜庵本膳 #尖沙咀 #💛❀❗️全港唯一米粉班㦸 排長龍日式多元化店 ❗️——————————————————Bookmark左呢間位於尖沙咀嘅日系餐廳好耐,經常排長龍,剛好係冇得堂食前嚟到。佢哋最出名莫過於獨有嘅米粉班㦸🥞🌟午市 (14:30前)會有「一汁三菜」嘅午市定食同埋最經典甜嘅米粉班㦸,15:00-17:00就供應返主餐牌嘅食品,有一啲創意配搭嘅日式飯面同埋鹹嘅米粉班㦸。.疫情期間,外賣自取有八五折💥另外亦可以喺網上外賣平台或者網上外賣平台平台(即將登陸)度買。買多啲仲有額外折扣,詳情可以睇返佢哋IG。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 開心果蜜桃pancake🥞 $148佢哋嘅pancake係全港獨一無二嘅米粉班戟,靈感源自於店主去日本旅行🇯🇵。口感有少少介乎於梳乎厘班戟同美式熱香餅之間,冇梳乎厘班戟咁重空氣感,但又唔會好似美式熱香餅咁實在,有少少煙韌嘅感覺,而且真係會散發住一種米香👍🏻開心果忌廉有少少流質,唔會太膩,味道偏向大眾接受到甜甜地嘅開心果味💫蜜桃都幾多汁不過就唔係太甜,覺得同pancake有少少分離,似獨立嘅生果咁。整體味道唔錯但唔算太特別,可能佢哋嘅鹹味班戟會更加有驚喜。味道:
❗️全港唯一米粉班㦸 排長龍日式多元化店 ❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 開心果蜜桃pancake🥞 $148
味道: 3.9/5 性價比: 3.9/5
☞ 一湯一飯三主菜定食$128
近年來香港越來越多呢種日式嘅三餸飯(不過價錢就比起香港嘅三餸飯貴得多)🤣預設有白飯/十穀飯、沙律、麵豉湯、甜品。另外可以自由配搭冷盤、鍋物同埋炸物。Menu會定期轉換,大部份嘅配搭都係走健康嘅路線,菜嘅比例會較高🥬。
當日揀咗:火炙章魚伴意大利黑醋、酒粕生薑雞鍋、芝士焗藍青口。份量有少少細,男仔食應該就唔夠飽,味道不過不失🙈雞鍋唔係太食到薑味,反而有啲奶油味。青口嘅芝士唔夠多。
相反甜品就好有驚喜🤩當日係咖啡焙茶雪糕,甚少見到呢兩個味道加埋一齊嘅配搭,意想唔到嘅夾,有少少咖啡嘅香苦味,又有焙茶嘅烘焙香,口感同Via Tokyo 非常似,係有少少實在嘅綿滑💕。
味道: 3.3/5 性價比: 3.3/5
整體來講味道不過不失,感覺上甜品較為出色。不過份量有啲少,唔算太抵食😶建議如果真係想試嘅話,三點後到會有好啲,有多啲選擇!