2018-06-12 529 瀏覽
黃霑寫過詞:東海嘉賓笑 海鮮眼眉調,最近一代才女林燕妮小姐大去,又想起二人種種,心血來潮,不如就去東海為公公同老爺慶祝父親節,好耐無去喇!揀樂聚珍饌宴係有少少自私心,我鍾意食海鮮⋯⋯有蟹鉗同龍蝦。話說我外公後生果陣係煮大鑊飯嘅,幾百人嘅湯同飯菜,佢出馬就無問題,即使八十高齡仍然好嘴刁,稍為無睇頭嘅菜牌我都唔會請佢去。今餐佢每味菜都有食,食嘅份量同我結婚果日有得揮,佢話嘅「唔錯」即係好好架喇。食物份量剛好,龍蝦伊麵無令我失望,個汁好味,伊麵索晒,唔似一般酒樓嘅麵好似白烚左放番落去,不過伊麵少咗d....(環保人士唔好意思)個翅好味,個湯唔係standard味。鮑魚同花膠個汁就standard,不過係新鮮嘅。壓軸果個壽包令我十分驚訝,未見過一個包塞一個流心鴨蛋黃,膽固醇爆標,但由於我鍾意食蛋黃,都係吞咗落肚 lol讚完都要彈吓,上菜速度同準確度都有待改善,可能太多客?見上菜姐姐忙到頭頂出煙。正日可能再忙d喎。

• 龍蝦伊麵、壽包