香港真是一個美食之地, 尤其韓食, 近年真的出現了很多韓餐廳, 而在韓國HIT有什麼風的時候, 香港很快便引進了, 所以之前去韓國旅行有很多沒時間吃, 但回港後繼續吃返晒, 呵呵!! 就如八色烤肉, 今天就來跟朋友們試一試吧!! 因為想試晒八色, 所以不可少人啊, 四位朋友剛剛好~~~因為星期五、六及日有分時段進餐, 所以之前訂好座便能很快安排入座, 眼看環境蠻大的, 而且座位也蠻舒服, 所以是中上價的餐廳, 食物質素就吃過才知; 一早侍應清理完餐枱便會放上前菜(泡菜、淹蘿蔔等), 生菜, 沙律及醬料在枱上(註: 這些可以隨時REFILL), 然後我們便看看餐牌的款式!! 主要吃烤肉, 所以叫了豬及牛, 然後再叫款炸雞, 四位女生剛好吧!! (結果最後還來了碗冷麵, 胃口大了嗎?? 哈哈~~~)講下前菜的泡菜先, 我覺得幾好, 因為唔酸但辣味都足, 我最怕是在香港吃到酸多過辣的泡菜, 感覺會不正宗, 這個幾好, 我們也REFILL了幾次, 不過要同侍應講FILL多點, 因為每次都好快吃完…….八色五花腩(辣椒醬/大醬/咖喱/香草/綠茶/大蒜/人蔘/紅酒) ($500)~~~來啦來啦!!
前菜
泡菜
八色五花腩
八色五花腩(辣椒醬/大醬/咖喱/香草/綠茶/大蒜/人蔘/紅酒) ($500)~~~來啦來啦!!! 八色一上枱真是很壯觀啊~~~漂亮的色澤!! (不過人蔘那個跟圖有點不符啊~~~) 我們是輪著由淡味開始去濃味的:
抹茶&紅酒五花腩
抺茶~~~初初在枱唔太覺, 但一燒起上來抹茶味幾濃, 吃著都幾入味, 抹茶控LIKE~~~
紅酒~~~味道唔算太出, 可能燒時蒸發左?? 但吃到最後便會感覺到少少的酒味
香草&人蔘五花腩
香草~~~又是初初唔覺, 但一放上爐便勁香的香草味, 吃著好似吃緊香草羊架的感覺, 哈哈~~~
人蔘~~~味道也是不算太出, 不過最後會FEEL到少少甘甘地味的…….
咖喱~~~好入味啊, 而且都算幾平均, 剪完舊舊都差不多入味, 有風味!!!
大蒜~~~就是跟平時吃蒜一樣, 其實同普通的五花腩差不多, 哈哈~~
辣醬及大醬五花腩
大醬~~~喜歡傳統的大醬味, 真的很有韓國味, 好味好味!!
辣醬~~~這個是最喜歡的, 無辦法啦, 傳統辣醬味是至愛, 入味入味!!!
吃過後覺得初次可以試下不同味, 之後再來吃其實可以試四色, 那樣可以吃多些其他食品, 不過處理五花腩幾好, 有界紋理使入味點…….
芝士蛋
跟著有附送的 “芝士蛋”~~~好好食, 好滑又JUICY, 裡面芝士仲有少少流心效果, 但我們太白痴了, 原來可以REFILL不知道, 蝕左啊!! 大家記著啦~~~~
牛肉拼盤
牛肉拼盤(調味烤排骨/調味烤裏脊/特級牛肋骨) ($250)~~~三款牛都幾嫩, 唔駛燒好耐就可以吃到, 又嫩又JUICY, 調味都幾好, 還有少少甜甜地, 最愛都是牛肋骨, 肉超嫩, 軟軟綿綿唔駛點咬, YUMMY!!!
甜酸炸雞
甜酸炸雞($180)~~~味道幾好, 雞都幾嫩滑, 還有花生脆在表面, 不過略覺得數量有點少, 粉也有點多…….
水冷麵
水冷麵($50)~~~我覺得佢擺放得唔錯, 幾有藝術感同好高, 不過料唔算太多, 但冷麵好食, 又幼又唔太韌, 每條都好入味, 梨汁湯都好飲, 當然要加上醋同黃芥末醬一起吃才更滋味!!!

總括燒物不錯, 都幾有特色的不同調味!! 但侍應雖多, 但手腳唔算快, 同有時看不到客人舉手, 而且換板成日都不是時候, 一堆食物時都問要不要換, 而換板後將之前的食物就咁亂倒返去新板, 肉也混亂了, 其實應該要放好一點, 這樣有點不太好吧!!! 不過不論港韓侍應們也是有禮的…….
最後看到有BIG BANG G-DRAGON的簽名及與老闆的合照, 原來朋友說這家是GD的媽媽的朋友開的, 之前來港也來這裡做飯堂啊, 怪不得, 不知那些妹妹們是否又要去潮聖吧!!! 呵呵~~~
2015-07-03
泡菜