2012-12-21
今日公司提早慶祝冬至,成班同事去左帝玉庭食lunch~~入到去侍應俾左個menu我地睇,menu夾住左最新既promotion,老細一見到有燉湯,就好好咁幫我地叫左每樣一款,有淮山杞子燉水魚、土伏苓燉水魚、巴戟杜仲燉水魚。淮山杞子燉水魚湯好清甜,入面除左有淮山杞子外,我最覺得正既係有好肥同好多肉既雞腳,老細仲話食多d雞腳可以補腳骨力,岩哂我地做前線既sales。咁我平時都鍾意食雞腳,可能佢煲林左,所以d肉好軟,真係要煲老火湯先有咁既效果。另外我都試左少少巴戟杜仲燉水魚湯,我只係知巴戟杜仲係藥材既一種,所以都係抱住試下既心態,點知佢既味道好濃好香,侍應話有活血通經之效,好岩女仔飲,咁又真係幾唔錯既。今日天氣凍左,我地仲叫左2個煲,先有燒汁桶蠔煲。呢個煲上菜時有蓋蓋住,但都已經覺得好惹味。可能佢係有d香蔥爆香左,而d蠔隻隻都好肥美,好厚身,加埋d燒汁用黎送飯真係冇得頂! 之後仲叫左雙冬蝴蝶羊腩煲,呢個煲即叫即煮,但我地等左好耐,等左成個鐘先黎。我地呢個時間就順便叫左少少點心食,有咸水角,呢個普普通通,同出面酒樓差唔多。帶子鳳眼餃好特別,因為呢個係我第一次食。下面係蝦餃咁,上面鋪住左帶子,都
入到去侍應俾左個menu我地睇,menu夾住左最新既promotion,老細一見到有燉湯,就好好咁幫我地叫左每樣一款,有淮山杞子燉水魚、土伏苓燉水魚、巴戟杜仲燉水魚。 淮山杞子燉水魚湯好清甜,入面除左有淮山杞子外,我最覺得正既係有好肥同好多肉既雞腳,老細仲話食多d雞腳可以補腳骨力,岩哂我地做前線既sales。咁我平時都鍾意食雞腳,可能佢煲林左,所以d肉好軟,真係要煲老火湯先有咁既效果。另外我都試左少少巴戟杜仲燉水魚湯,我只係知巴戟杜仲係藥材既一種,所以都係抱住試下既心態,點知佢既味道好濃好香, 侍應話有活血通經之效,好岩女仔飲,咁又真係幾唔錯既。
今日天氣凍左,我地仲叫左2個煲,先有燒汁桶蠔煲。呢個煲上菜時有蓋蓋住,但都已經覺得好惹味。可能佢係有d香蔥爆香左,而d蠔隻隻都好肥美,好厚身,加埋d燒汁用黎送飯真係冇得頂! 之後仲叫左雙冬蝴蝶羊腩煲,呢個煲即叫即煮,但我地等左好耐,等左成個鐘先黎。我地呢個時間就順便叫左少少點心食,有咸水角,呢個普普通通,同出面 酒樓差唔多。 帶子鳳眼餃好特別,因為呢個係我第一次食。下面係蝦餃咁,上面鋪住左帶子,都幾大件,食落好爽甜。而d皮就好薄,very nice~ 之後食埋燕窩蛋撻,諗住燕窩養顏,蛋撻唔算太甜,感覺唔會好"漏"。 最後雙冬蝴蝶羊腩煲終於到喇。佢連埋個爐一齊上,好似打邊爐咁一路熱住一路食,火辣辣好正。入面有好多材料,有馬蹄、冬菇、腐竹、筍、羊腩等。首先羊腩真係超"林"超好味,夾上黎既時候散哂,要用匙羹先得。我初時以為羊腩會"蘇",但反而一d"蘇"味都冇,我平時少食既今次都食左好多。另外值得一讚既係冬菇,佢係薄薄咁一片片既,比起原隻冬菇更加入味。呢個菜式真係要等好耐,但我地都覺得好值。 下次我可以同我屋企人黎試下呢度既其他菜式,我相信都唔錯,因為我見到門口有寫呢間餐廳都拎唔少獎既,梗係要試下啦。