2018-09-18 246 瀏覽
2018年嘅中秋節又就快到喇,公司一如以往會安排全體同仁一齊飲茶當做慶祝一下,團個圓做個節。我哋人就唔係話好多,大約兩圍枱就夠坐喇。一坐低為食嘅同事們已經極速做到嘢,點心紙劃到滿滿皆壹,係咁易數吓都已經有差唔多十八款點心,仲未計佢哋好似仲另外叫咗碟炒飯再加兩隻BB乳鴿眼見酒樓午巿都未算十分爆滿,如果想walk in上嚟飲茶嘅話應該都唔洗等位等太耐,落完柯打之後上菜嘅速度都十分快,啱哂我哋呢班餓鬼投胎......快到係成張枱都唔夠位放食物咁滯呢度嘅點心大部分嘅質素都唔錯,尤其是啲炸物類做得幾出色,夠熱之餘又唔會太厚粉,我最鍾意嘅就係黃金豆腐同埋避風塘茄子。佢哋仲好似嗌咗隻炸子雞都幾好食,雞皮夠脆唔會太乾。仲有好多點心種類例如招牌蝦餃皇+鮮蝦燒賣皇+鮮竹牛肉球+沙嗲金錢肚+榨菜牛肉腸+翡翠鮮蝦腸+麥提莎奶皇包+原籠馬拉糕+四寶雞扎+香煎蘿蔔糕+金珠鹹水角+黑松露金絲蝦角+魚湯娃娃菜+魚湯西生菜+蜜餞雞翼+脆皮燒腩仔+酥炸鯪魚球。以上種種都算唔錯,只係個蘿蔔糕好似冇乜味咁,同埋希望酒樓方面會喺衛生清潔嘅問題上面加強一下啦,始終淨係保持味道一樣係唔夠㗎

2018-09-18