2018-10-31 200 瀏覽
六公館今日老細帶咗我去六公館道同客人傾生意 對住維港美景 邊食飯邊傾計真係人生一大樂事餐廳燈光唔算明亮 以中餐嚟講裝修非常 用上雲石木條等去配搭 高貴得嚟有格調法國邊豆配雞蓯菌 以涼拌方法去整嘅法國邊豆 爽脆得嚟夠曬清新 而且用嘅調味料非常清淡 完全可以食到蔬菜嘅鮮甜味水牛奶 配 波士頓龍蝦件 本身唔知咩呢 原來係水牛奶加蛋白加上龍蝦肉去炒 口感非常嫩滑鮮味 味道清淡但係食材味道 非常突出蜜汁黑豚叉燒 本身諗唔明點解區區一個叉燒可以賣得咁貴 但食落完全覺得值得 外皮有蜜汁掛上 而且入味 肉質軟淋 人間極品 送飯一流香煎中式澳洲和牛柳 用上矜貴嘅澳洲和牛柳去做成嘅中式牛柳 汁醬方面同茶樓食嘅分別唔大 但牛味更加濃郁 而且一啲都唔韌桂花桃膠糖水 糖水味道唔太甜 桂花味清香 飲落口好清潤 桃膠有咬口 感覺滋陰養顏
六公館