2017-05-23 221 瀏覽
今日係我第一次嚟到金寶呢間餐廳食飯,本身自己好鍾意食越南菜,所以入到來呢間餐廳,好快就可以決定到揀啲乜嘢嚟食我自己就點左<粉特別>,裏面嘅食材係河粉,牛腩,牛栢葉同埋牛丸 (湯粉係可以改為選擇金邊粉,檬粉或者係蛋麵)河粉嘅份量足夠,但係牛腩牛栢葉同埋牛丸份量就好少。牛丸其實好好味,好彈牙,但係只有兩粒,而且size好細,我會用超迷你牛丸來形容佢。牛腩份量正常得多,雖然睇起上嚟好多筋,但原來入口好軟身;另外牛柏葉對比起牛腩同埋牛丸味道就差啲,沒有爽口感,而且份量少得可憐只有兩幼幼的。實在係太可惜喇,餸菜味道係明明係唔差,點解份量得咁少另外仲點左一客春卷,春卷一共有八條,size仍然係屬於迷你系。味道其實唔差,就算我點左湯先至放入口食,春卷仍然係好脆; 不過如果矇住對眼去食,其實係食唔出春卷裏面係咩肉類,只有睇餐牌才知道自己食緊嘅係咩餡料,會唔會又係因為餡料份量太少,所以食唔出係咩味道?最後想讚下餐廳嘅環境氣氛唔錯,同埋佢嘅餐牌設計亦都相當colourful,幾靚。