2019-04-11
今日同大肚媽媽搞個臨盤宴,佢話就黎生,可以放縱一下自己,又想食呢樣又想食果樣,咁就一次過滿足晒佢嘅願望。呢間淥鼎記場地非常闊落,所以座位好多但唔會迫,裝修都幾特別有d宮廷風格。呢到係半自助放題式,有d係自己攞,有d係任點任食,有d係固定。先黎飲品係任飲,除左汽水之後,仲有自制健康清涼飲品,係人氣首選。另外蔬菜類係任攞,一碗碗用保鮮紙包住放凍櫃,好乾淨同新鮮。人齊就開始上菜,呢到係江南八小碟+3個任叫小食,好開胃。跟住就到魚生刺身,按人頭份量,無得再encore。咪以為火鍋店食刺身就會用劣貨,呢盤好鮮甜,帶子同蝦都好肥,魚生唔腥。雞煲係任食,分大中小唔辣,我地叫中辣,好香,辣度對我地黎講啱啱好,最讚係唔會只比頭頭尾尾,得骨無肉食,呢到堅有半隻雞,無偷工減料。食完一次雞煲我地無再encore,因為大家都好期待火鍋,湯底有4款揀,我地點左胡椒豬肚雞湯,上鍋後侍應會另外派碗比我地飲湯先,好重胡椒味,辣辣地好正。飲完湯剛剛好上海鮮同牛小排,都係按人頭份量,無得encore,海鮮都唔錯,幾鮮甜,d蝦仲識彈彈下,好新鮮。牛小排好好食,好嫩,燙幾下就食得,好滑,我最鍾意。中間仲有任食嘅火鍋料,不過我掛
另外蔬菜類係任攞,一碗碗用保鮮紙包住放凍櫃,好乾淨同新鮮。
人齊就開始上菜,呢到係江南八小碟+3個任叫小食,好開胃。
飲完湯剛剛好上海鮮同牛小排,都係按人頭份量,無得encore,海鮮都唔錯,幾鮮甜,d蝦仲識彈彈下,好新鮮。牛小排好好食,好嫩,燙幾下就食得,好滑,我最鍾意。中間仲有任食嘅火鍋料,不過我掛住食已經無影相啦🤣
最後嘅甜品好特別,係水信玄餅,靚到唔捨得食呀。
同埋加映預祝大肚媽媽生產順利,生個白白豬。呢代可以代存放蛋糕不另收費。