2024-11-06 0 瀏覽
我太喜歡和朋友一起吃美味火鍋啦,最好是食材比較豐富多的那種店,可以一次吃到爽!這家就不錯,可以吃到很多日式刺身,吃打邊爐,還可以吃特色的雞煲店里的環境也很棒!安安靜靜的,很寬敞,很多當地人和外地遊客都來這邊就餐體驗感的確不錯!重慶麻辣雞煲,這個端上來的時候我就咽口水了這個是重慶的麻辣味道很正宗的味道!雞肉很多,吃起來很嫩每一口都很過癮一點腥味都沒有,還可以感受高蛋白美食這個肉可以和米飯一起吃,的確很下飯可以放一些蓮藕味道很香口!很爽口我超喜歡這種低熱量的配菜一口一口吃不停!上湯浸時蔬,比較開胃的美食,時蔬也太多了吧,吃起來很過癮每一口都耐人回味!熊仔奶茶又可觀賞又好飲!很特別外面都少見,女生必愛

體驗感的確不錯!

重慶麻辣雞煲,這個端上來的時候我就咽口水了
這個是重慶的麻辣味道
很正宗的味道!雞肉很多,吃起來很嫩
每一口都很過癮

一點腥味都沒有,還可以感受高蛋白美食
這個肉可以和米飯一起吃,的確很下飯

可以放一些蓮藕
味道很香口!很爽口
我超喜歡這種低熱量的配菜
一口一口吃不停!

上湯浸時蔬,比較開胃的美食,時蔬也太多了吧,吃起來很過癮
每一口都耐人回味!

熊仔奶茶又可觀賞又好飲!很特別外面都少見,女生必愛
2024-11-04 1416 瀏覽
近排天氣開始轉涼,嗱嗱臨同friend去打個邊爐先。坐低冇耐侍應就擺低咗一盤四款嘅前菜俾我哋食住先,最鍾意係無骨白雲鳳爪同埋台式小香腸。飲品除咗有常見嘅紙包茶同汽水外,呢度有幾款自家製嘅飲品,水果茶仲真係有啲水果浸住,真材實料。呢間有幾款唔同嘅主食可以揀,今次就揀咗酸菜魚食。一碟份量都幾多好足料,嗌咗小辣唔算好辣易入口,食完仲有陣陣麻香。魚片大大舊好滑好入味,萵筍吸收了湯底的精華好脆好爽口。底部仲有啲寬粉,咬落好煙靭有口感。食完就可以轉食打邊爐,我哋今次揀咗豬骨湯。湯底嘅材料都好豐富,淨係豬骨都有三舊,每舊都同拳頭差唔多大,味道好濃郁。牛肉最鍾意食門封柳,牛肉香濃肉質有少少煙韌有口感。外面自助區仲有四十多款嘅食材任料,每款都有蓋蓋全安全又衛生,食物質素都唔錯。另外仲有圍裙提供夠曬貼心。
近排天氣開始轉涼,嗱嗱臨同friend去打個邊爐先。

牛肉最鍾意食門封柳,牛肉香濃肉質有少少煙韌有口感。

另外仲有圍裙提供夠曬貼心。
2024-11-01 1532 瀏覽
嚟過幾次飲茶,貪佢近公司,同埋可以上網訂位,夠方便。飲茶嚟講,佢啲點心都算幾精緻,有啲都幾特別,仲有啲影相位,至於味道方面唔錯,點心唔會好肥膩,又唔會蒸到一pat pat。佢哋都幾搞笑, lunch飲茶,又可以嗌有熊仔冰造型嘅凍奶茶,又有得嗌刺身,仲要有幾多選擇,唔係一般嘅酒樓😂今日仲叫咗個好得意嘅榴槤布甸,佢係用一條魚🐠嘅造型,用黑芝麻做咗兩隻眼👀但係唔平衡,一上一下,搞到條魚好似低能咁嘅樣😂

2024-10-29
  • 燒賣
2024-10-31 1311 瀏覽
秋風起,想打邊爐,約了朋友到淥鼎記,120分鐘火鍋放題,由於我們食量不大,選了小寶餐(每位$238,另加一)老壇酸菜魚,點了小辣,份量不少喔,我跟朋友都認為不錯,爽滑魚肉,湯底有辣椒丶花椒丶蓮藕片丶萵筍片丶花生芽丶寬粉丶還加了桂花,增添香味湯底選了花膠美人鍋小食拼盤肉類有齊豬丶牛丶羊丶雞,吸引到我再加的只有安格斯肥牛,而封門柳牛味較濃。兩款手打丸,墨魚丸丶蝦丸都不錯。自助區還有醬料丶蔬菜類丶丸類丶麵食丶水果丶飲品等

湯底選了花膠美人鍋

小食拼盤

自助區還有醬料丶蔬菜類丶丸類丶麵食丶水果丶飲品等

2024-10-31 1218 瀏覽
之前黎過幾次都係晚市打邊爐,原來午市有得飲茶食點心😆😆🫖☕️☕️點心都幾多款式、造型有特色,即叫即蒸新鮮熱辣,味道好食幾有驚喜👅❣️餐廳既卡位座位都夠舒適寬敞~兩個人叫咗六樣點心,每人一百有找😛👍👍1️⃣蟹籽龍皇燒賣🦀🦀2️⃣黃金蝦餃皇🍤🍤飲茶必叫😝每客兩粒夠大粒又彈牙,好味道❣️3️⃣抹茶流沙包🍞抹茶麵包鬆軟,包住香滑流心奶黃估唔到味道又幾夾🤤🤤~喜歡!4️⃣芝麻肉鬆米網腸粉🐷呢度既腸粉都幾唔錯~腸粉皮夠軟滑,皮薄多餡,入口味道層次豐富👍5️⃣香芋天鵝酥🦢🦢造型好精美既天鵝,天鵝頭係一塊餅乾,非常酥脆好食,芋頭芋泥香滑💕真係精緻又好味!6️⃣高橋蘿蔔糕🥕🥕擺盤吸睛,而且非常足料外皮亦比平時食既更脆口,值得一試~📍淥鼎記 (觀塘)觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓

兩個人叫咗六樣點心,每人一百有找😛👍👍
1️⃣蟹籽龍皇燒賣🦀🦀
2️⃣黃金蝦餃皇🍤🍤
飲茶必叫😝每客兩粒夠大粒又彈牙,好味道❣️

3️⃣抹茶流沙包🍞
抹茶麵包鬆軟,包住香滑流心奶黃
估唔到味道又幾夾🤤🤤~喜歡!

4️⃣芝麻肉鬆米網腸粉🐷

5️⃣香芋天鵝酥🦢🦢

6️⃣高橋蘿蔔糕🥕🥕
擺盤吸睛,而且非常足料
外皮亦比平時食既更脆口,值得一試~

📍淥鼎記 (觀塘)
觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
2024-10-17 2144 瀏覽
淥鼎記地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓電話: =====================夜晚又去marathon 訓練,我通常中午會食飽d,skip dinner 跑完先再食宵夜,主要是運動後吸收蛋白質,跑前如果食太飽再跑會好辛苦qr 落單方便中午好耐無去食點心,試了 脆皮菠蘿叉燒包,我最愛因皮香甜,餡叉燒加真菠蘿肉。$19.8 燒填蝦餃一客有2隻、岩2個人,人小小去食岩馬友肉片蒸飯,鹹香架鹹魚加滑豬肉片蟲草叉燒腸,加左蟲草又幾特別!淋甜鼓油好好食。茶芹
淥鼎記

地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
電話:
=====================

qr 落單方便

$19.8 燒填蝦餃一客有2隻、岩2個人,人小小去食岩

馬友肉片蒸飯,鹹香架鹹魚加滑豬肉片

蟲草叉燒腸,加左蟲草又幾特別!淋甜鼓油好好食。

茶芹
#mochicouple_hk觀塘搵食團假期前夕😙一定要約埋班friend去打邊爐圍下爐啦😜😜呢間餐廳就啱晒!主打無限時放題😎又可以打邊爐又可以食烤魚🐟今次揀咗爵爺套餐😊一坐低之後,店員上咗四碟小菜🥸分別有酸辣無骨鳳爪、台灣腸、辣炒豆角和冷豬手。無骨鳳爪超爽口,酸酸辣辣咁幾開胃🥳 台灣腸超級好食,而且有好多條😋 懶炒豆角都幾嘢未,唔食得辣嘅朋友應該覺得幾辣🌶 冷豬手都整得幾淋、好入味🐷1️⃣ 藤椒烤魚超大盤烤魚🤪煎到金黃色,舖滿新鮮的藤椒和香菜有少少藤椒的麻味和微微的辣味😎唔會好辣😋滾後配料就好入味,魚肉質嫩,無細骨,算係啖啖肉好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡2️⃣ 🌸花膠鮮雞美人鍋湯底是藥膳湯,融合了多種中藥材,味道溫和而滋補😜有成7舊大大舊花膠,花膠咬落去勁厚勁滑🥺,仲有補氣紅棗同杞子,成個鍋鮮甜味濃,幫皮膚補充骨膠原,十分養生😎好味指數:🍡🍡🍡🍡3️⃣ 日本直送時令刺身油甘魚🐟切得好厚片🫶🏻,味道鮮美,沒有腥味😋甜蝦大大隻,肉質爽口,北寄貝肥美爽脆甘甜;帶子好大粒好厚切,入口超級香甜;象拔蚌爽口彈牙🤓好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡4️⃣ 頂級手切牛拼盤手切的方式保留了肉的原汁原味😜肉質非常鮮嫩,花紋幾靚,油花分布均勻
#mochicouple_hk觀塘搵食團

今次揀咗爵爺套餐😊

1️⃣ 藤椒烤魚
超大盤烤魚🤪煎到金黃色,舖滿新鮮的藤椒和香菜
有少少藤椒的麻味和微微的辣味😎唔會好辣😋
滾後配料就好入味,魚肉質嫩,無細骨,算係啖啖肉

2️⃣ 🌸花膠鮮雞美人鍋
好味指數:🍡🍡🍡🍡

3️⃣ 日本直送時令刺身

4️⃣ 頂級手切牛拼盤
手切的方式保留了肉的原汁原味😜肉質非常鮮嫩,花紋幾靚,油花分布均勻,鮮嫩多汁😝好有牛肉味!如果有得任食手切牛就更好😗

5️⃣ 豪華海鮮拼盤
大隻肥美廣島蠔🦪,肉質飽滿質地柔軟,帶有淡淡海水鹹味😜鮑魚有鮮味😁肉質非常緊實,咀嚼時帶有彈性,仲有新鮮肉厚的扇貝、鮮甜無沙的沙白及4隻大大隻的清甜海蝦🦐

6️⃣ Haagen-Dazs雪糕x2

飲品大推佢哋自家制既水果茶同竹蔗茅根👍🏼超級冰凍同真材實料🤨唔會好甜,清涼解熱🤩仲有自選區啲野食好乾淨,全部一個個箱裝住,有蓋冚住,菜都有保鮮紙包住,全部好整齊🥰🥰🙂

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍 九龍觀塘道 414 號 1 亞太中心(OPC)8 樓全層
🚇 港鐵旺角站B4出口,步行約1分鐘
2024-10-13 1789 瀏覽
平日星期四到觀塘搵朋友食午餐,朋友提議去opc淥鼎記。我十二點到取位,順利入座,眼見地方頗大,裝修簡簡單單,座位也是舒適的。茶位是每人獨立茶包,無論多少個人都可以根據自己選擇,這個不錯。食物味道可以,唔會太鹹,份量中規中矩,部分點心如蝦餃燒賣是兩件一份,就算人少也可以叫多幾樣來品嚐,蝦餃皮粉果皮不算薄尚可,我較欣賞芋角,仍是暖暖的,炸皮十分脆化,朋友就鍾意馬拉糕,都好鬆化,米線湯底都好清,雞就一般啦,加三蚊還有咖啡奶茶檸茶。三個人埋單二百五十,價格都算合理。睇返枱面有鍋爐設計,晚上應該是打邊爐的。
睇返枱面有鍋爐設計,晚上應該是打邊爐的。

2024-10-10
2024-10-04 2680 瀏覽
環境唔錯,服務員態度友善及好細心,麻辣雞煲雞肉份量充足而且少骨,我叫左小辣,食落十分香口彈牙。雞煲同火鍋可以同時進食,個人推介皮蛋芫荽湯底,加上海鮮簡直一流👍🏻自助飲品種類唔算多,我地試左竹蔗茅根幾清甜,另有各種丸,菇及蔬菜,唯一不足係午市冇甜品同生果供應。手打墨丸同蝦丸有驚喜,蝦蜆都好鮮甜,反而牛肉唔算突出,相比之下雞煲出色過火鍋好多。

雞煲火鍋可以同時進食,個人推介皮蛋芫荽湯底,加上海鮮簡直一流👍🏻自助飲品種類唔算多,我地試左竹蔗茅根幾清甜,另有各種丸,菇及蔬菜,唯一不足係午市冇甜品同生果供應。

2024-09-28
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
想打邊爐又唔想買嘢返屋企整,趁今日早收工,同老公撐枱腳☺️平時食放題,最怕就係趕頭趕命,食得勁急。呢間打邊爐冇限時,可以慢慢食,我哋5:30入座,侍應好快安排入座。我哋第一次嚟食,侍應細心交代飲品,醬料位置。前菜,刺身同主菜都好快上。我哋揀咗椰子雞鍋,兩個人食,半隻雞啱啱好。不過不失,見到隔籬枱嗌酸菜魚,超大份!!我同老公都心諗,好彩冇叫,唔係淨係食完個酸菜魚已經飽晒😂到打邊爐,就叫咗個花膠美人鍋,好足料。一開始送一份牛同埋海鮮拼盤,之後就可以掃QR code自己落單。自助吧都有好多唔同食物。侍應亦都會好主動加湯,碗碟。最後仲有一杯Häagen-Dazs雪糕。整體嚟講好滿意,價錢$378+,無限時任食嚟講都算合理。最後我哋大概8:30埋單。好似唔係食咗好多,但係可以慢慢食,傾吓偈,食得都好舒服😌

想打邊爐又唔想買嘢返屋企整,趁今日早收工,同老公撐枱腳☺️

平時食放題,最怕就係趕頭趕命,食得勁急。

慶祝紀念
生日
  • 竹蔗茅根
  • 刺身
  • 海鮮拼盤
2024-09-13 4133 瀏覽
早茶時段頗抵食。平日的早茶有特價點心,免茶,免加一。二人共消费 $136。估計晚市這裡是貴的,假期飲茶也會是正價。可惜早茶時段很短,因為 10 am 才開門。所以,未開門已有很多客人在排隊,主力是長者。果然又是一家耆英樂園!煎蘿白糕: 頗佳。要求辣椒酱,竟然得到了兩款: 辣椒油 + 辣椒酱。正!蝦餃: 兩粒裝,大粒。味道也可以。和牛包: 是叉燒包的變奏,把叉燒換成和牛粒就是了。是不是和牛?誰會去追究,反正祗是街坊價。味道也不錯。奶黄月餅: 季節限定的點心,應節呀,梗要叫啦。味道普通,但也吃得開心。

蝦餃: 兩粒裝,大粒。味道也可以。

2024-09-09
5 分鐘 (堂食)
早餐
2024-08-29 4266 瀏覽
打邊爐奉送的刺身,帶子和池魚,蝦都ok,三文魚冇味,海鮮拼盤有配殼的蠔及鮑魚各有一兩件已發臭,帶子冇乜味,有沙,另外點任食的沒有殼的蠔,也沒有蠔味,很難食,打到咁上下,已發覺湯底有些上面提及的臭味,雖然冇限時,但埋單連加一都四百一十幾一個人,呢個價錢應該大把選擇。
2024-08-27 4564 瀏覽
今日嚟到觀塘嘅「淥鼎記」,地點方便,方便一班朋友嚟打邊爐!但原來除咗打邊爐之外,仲有好多其他唔同嘅嘢食😋😋今次我哋揀嘅呢個叫小寶套餐,除咗打邊爐任食之外,仲可以喺椰子雞,雞煲,酸菜魚,烤魚等等叫一個主菜,我哋最後揀咗酸菜魚。上到枱嘅時候真係冇諗過份量咁大!!入邊係超多魚,而且味道都好正宗,同出邊嘅酸菜魚專門店味道差唔多!完全係意料之外~邊爐湯底方面因為已經叫咗酸菜魚,所以就要叫個清清地嘅澳門豬骨鍋,但湯底嘅材料都完全冇手軟,用幾嚿大大嘅豬骨去熬湯,超入味🤩🤩配料方面一般邊爐有嘅配料全部應有盡有,而且菜係一份份包好好新鮮,而且感覺好衛生👍🏻飲品方面都有好多唔同嘅選擇,但係價錢都只係百幾蚊,真係非常抵,性價比極高!

2024-08-17 4871 瀏覽
嘗試過這家火鍋店後,我並不推薦。午餐價格為每人240+,包含一些頭盤菜式(我點了辣雞煲),但火鍋選擇有限,只有少量丸子和肉可選,沒有小食或甜品,特色飲料和點心需要額外付費(要自己去搵店員問佢去提供餐單)。服務水平也有待提高,點選火鍋底料時等待時間過長,需要催促服務員才會送上。在用餐過程中,大約下午1:30(用餐時間約1小時),服務人員催促我們埋單,儘管單上清楚標明用餐至下午3點,一開始也表示可任食4小時。離開時,被告知無法打包剩餘的辣雞煲,理由是“不像其他客人一樣吃點心,這是火鍋餐,所有剩餘食物包括雞煲都不能帶走”,這讓我感到不合理,畢竟我們已經支付了包括雞煲在內的費用。食物品質普通,肉類不新鮮,不符合這個價格,建議選擇樓下或其他自助火鍋店,不推薦這家火鍋店。
2024-08-15 4618 瀏覽
今日難得收早,同老公打個靚邊爐,嚟到觀塘淥鼎記,裝修好有中國風。燈光很好,不太暗,坐位舒適。放題沒有限時,有足夠時間慢慢食,同家人、朋友歡聚的好地方。有幾個唔同價錢的火鋦放題比你揀,我哋揀左爵爺放題,包一個哈根大師雪糕。先來前菜拼盤,賣相相當吸引。日本時令魚生刺身,魚生非常新鮮,按人頭上,分別吃了鮑魚,帶子,魚生,刺身蝦,全部都好新鮮,帶子好大粒,魚生厚切,刺身蝦非常爽口,鮑魚同樣有咬口。雖然唔係貴價食材但感覺真係好鮮甜,擺設又好特別,真係好吸引,火鍋店水準來說已不錯。值得一讃係火鍋前有六個主菜比你揀,非常吸引,包括有重慶雞煲、酸菜魚、啤酒鴨、香辣烤魚、藤椒烤魚和原味椰子雞,確係吸引。我地揀左重慶雞煲(小辣),但雞肉比較鞋沒有雞味。食完雞煲之後仲有六個不同的湯底比你揀,包括有鴨血麻辣鍋、澳門豬骨鍋、花膠美人鍋、皮蛋芫茜鍋、田園蕃茄鍋和馬來沙嗲鍋。我地揀左花膠美人鍋,奶白色的湯底加入紅棗及杞子,十分養生,味道好鮮甜,非常濃郁。湯底裹面有好多花膠十分之唔錯,真材實料,我覺得D食物熟咗都唔需要點其它醬料。到自助區,應有盡有,有不同的菜、菇,丸類多到眼花撩亂,全部都是新鮮製作的。整體環境好乾淨

先來前菜拼盤,賣相相當吸引。

到自助區,應有盡有,有不同的菜、菇,丸類多到眼花撩亂,全部都是新鮮製作的。整體環境好乾淨,坐得好舒服,而且店員服務勤快,招呼唔錯好貼心,上菜速度都好快,食物質素都好好,食材新鮮,又多款式選擇。至於價錢方面中等價錢,御善火鍋食物多元化多選擇,我覺得可以試下。

2024-05-15