2023-09-03
屋企附近新開嘅餐廳,襯放假就落去試吓,點知係伏。叫咗4樣嘢,包括口水西施牛坑肉、鮑魚洋蔥飯、蝦米蒜子浸娃娃菜同埋醬燒肉茄子。首先上咗鮑魚洋蔥飯,味道都唔錯,其他配料都多,有雞粒、雜菇,而鮑魚只有一隻,waiter 好細心叫咗廚房幫我哋砌開,食咗一半左右就打大佬,就係「口水西施牛坑肉」,就咁睇餸名,我以為係西施骨啲friend, 所以冇問waiter 係咩,而英文餸名都冇乜特別,點知一上菜,原來西施 = 西瓜 🤢 我見到簡直係O哂嘴,配埋囗水牛坑肉一齊食,又辣又甜又多汁,味道好覆雜。之後上蝦米蒜子浸娃娃菜,菜用雞湯浸住,都幾入味,係唔錯,不過就唔係好覺有蝦米。最後上係醬燒肉茄子,茄子應該係焗完之後淋上肉醬,茄子焗唔熟仲係爽嘅,而且肉醬唔係同茄子一齊焗就咁淋上面,茄子係一啲味都冇,加上唔熟嘅口感,難食到一個點。