2021-05-24
Banchan係一間新派韓菜,之前經過見倒佢好多人幫趁已經想試,因為喺Time Square買野有現金券送,所以就用黎食Banchan。因為Weekend晚市冇得book枱,所以我一早已經黎左攞位,張相係我食完先影嘅。Banchan除左平時韓國菜常見嘅韓式炸雞同部隊鍋之外,仲有沙律、小食、意粉同甜品哩啲西式餐點,不過佢地最出名最多人叫嘅一定係唔同款式嘅蛋包飯。前菜係免費refill,醃蘿蔔酸酸地好開胃,就算唔係食炸雞都啱。無花果梳打($42) - 用無花果整特飲比較少見,幾特別,味道酸酸甜甜,加埋有汽嘅梳打,非常透心涼,好啱而家炎熱嘅天氣。凍伯爵茶鮮奶咖啡($48) - 鮮奶咖啡奶泡綿密,但飲落咖啡味都仲好香濃唔會太淡。慢煮雞胸沙律($92) - 雞胸出名低脂又飽肚,係好多想減肥或者增肌嘅人嘅肉類首選,不過因為少脂肪,雞胸肉質通常都比較鞋,但哩個雞胸就好軟同肉質唔會太乾太鞋,而旁邊嘅沙律菜除左醋汁落得足,仲加埋西柚同蘋果,present得靚之餘,非常亦唔會太寡,令人食慾大開。醬油蒜頭無骨炸雞($108/半份) - 無骨炸雞半份都有六七舊,下面仲有幾舊年糕同少量薯條墊底,兩個人食嘅話食完
醬油蒜頭無骨炸雞($108/半份) - 無骨炸雞半份都有六七舊,下面仲有幾舊年糕同少量薯條墊底,兩個人食嘅話食完仲有肚量食倒其他野。
炸雞冇骨啖啖肉啱晒我哩啲懶人,炸皮唔會太硬太厚,食落仲脆脆地,加埋甜甜地嘅醬油好好食,雞肉亦唔會太鞋。年糕好煙韌唔會太硬,只有三四舊志在過下口癮,薯條因為俾醬油整濕左,食落係腍腍地,不過蘸埋旁邊個蛋黃醬食味道都唔錯。
泡菜燉五花肉蛋包飯($105) - 哩個蛋包飯同平時食開嘅有啲唔同,佢唔係真係用蛋包住飯,而係將蛋放喺飯上面。
下面嘅飯都加左醬油調味,而且飯量都幾多,夠兩三個人share食。
蛋包飯旁邊有兩大舊泡菜,每舊泡菜中間都包住左兩舊五花肉,泡菜唔會太辣,啱港人口味,而五花肉亦都肥瘦適中。
因為棉花糖比較甜,連埋消化餅時反而冇齋食棉花糖咁滴,不過兩塊消化餅太少,如果多多兩塊更好。
總結,野食present得靚味道亦唔錯,菜式都特別,人均二百零蚊已經勁飽,唯一係甜品得一款,如果多啲選擇更好。